မလႊပြင့္ေၾကာ္အလြမ္းေျပ အေနနဲ ့ၾကာဆံခ်က္ထဲထဲ့တဲ့ ပန္းေျခာက္ကိုု ထြင္ျပီးေၾကာ္စားၾကည့္တာသိပ္ၾကိဳက္သြားလိုု ့ဒီမွာတင္လိုုက္ပါတယ္။ ျမန္မာဆန္ဆန္ဟင္းေတြ (ဥပမာ.. ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္တိုု ့၊ မ်ွစ္ေျခာက္ေၾကာ္တိုု ့၊ မလႊပြင့္ေၾကာ္တိုု ့) ၾကိဳက္တတ္တဲ့သူေတြ အၾကိဳက္ေတြ ့မွာေသခ်ာတဲ့ဟင္းတမည္တိုုးသြားပါျပီ။ သူမ်ားေတြ ဒီလိုု ေၾကာ္ေလ့ေၾကာ္ထရွိတာေတာ့မၾကားဖူးေပမဲ့ စားေလ့ရွိခ်င္ရွိမွာပါ ပန္းေျခာက္ထြက္တဲ့အရပ္ေတြမွာ။ က်မအတြက္ကေတာ့ ဘယ္ကမွ မၾကားဘူးဘဲ ထြင္ျပီးခ်က္တဲ့ဟင္းတခြက္ပါ။
ရုုတ္တရက္ၾကီး မမေၾကာ္တဲ့မလႊပြင့္ေၾကာ္အရမ္းစားခ်င္လာပါတယ္။ မမပိုု ့ေပးထားတာရွိေပမဲ့ ျပဳတ္ရမွာပ်င္းလိုု ့ဘာနဲ ့အစားထိုုးရင္ေကာင္းမလဲလိုု ့အေမေျပာတဲ့ မေဟာသဓါ ဥာဏ္နဲ ့စဥ္းစားလိုုက္ေတာ့ ပန္းေျခာက္ကိုု စမ္းသပ္ခ်င္လာပါတယ္။ နကိုုယ္က ၾကိဳက္ျပီးသားဆိုုေတာ့ အိုုေက မွာဘဲလိုု ့လည္း တခါတည္းေတြးထားလိုုက္ပါေသးတယ္။ း)
ပထမဆံုုး ပန္းေျခာက္ေတြ ကိုု ေရစိမ္ပါတယ္။ ႏွစ္ေရ၊ သံုုးေရ လဲျပီးေတာ့ အေရာင္မဲမဲေတြလည္း ေတာ္ေတာ္ေလ်ာ့သြားျပီး အနံ ့လည္း ေပ်ာ့သြားပါတယ္။ ပန္းေျခာက္ေတြလည္း ေပ်ာ့ျပီး အေနေတာ္ျဖစ္သြားပါတယ္။ (သူငယ္ခ်င္းတေယာက္ ကဒီပန္းေျခာက္ကိုု လံုုး၀လတ္ျပီး ျဖဴေနမွ စားပါတယ္။ သူကေလးက ျဖဴျဖဴရဘိုု ့ဒီေလာက္မလြယ္တာကိုု မရမခ်င္း ရွာ၀ယ္ျပီးမွ ၾကာဆန္ဟင္းခ်က္ပါတယ္။ စားလုုိ ့ပိုုေကာင္းတာေတာ့အမွန္ပါဘဲ။ ဒါေပမဲ့ က်မအတြက္ေတာ့ သိပ္ျပီးေဟာင္းမေနရင္ ရပါတယ္။) ျပီးရင္ေရစစ္ထားလိုုက္ပါတယ္။
ဆီအုုိးတည္ျပီး ထုုထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ေသးေသးေလးေတြလွီးစိပ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေတြကိုု ဆႏြင္းေလးနဲနဲထဲ့ျပီးဆီသတ္လိုုက္ပါတယ္။ နဲနဲႏြမ္းေတာ့ ျငဳတ္သီးအၾကမ္းမွုုန္ ့နဲနဲထဲ့ပါတယ္။ မမက မလႊပြင့္ေၾကာ္ရင္ ျငဳတ္သီးအၾကမ္းမွုုန္ ့ကိုု အမ်ားၾကီး ငါးေျခာက္ေၾကာ္သလိုုမ်ဳိးထဲ့ပါတယ္။ ခုုလည္းအဲဒီေလာက္မမ်ားေပမဲ့ နဲနဲစပ္ေအာင္လိုု ့ထဲ့တာပါ။ အစပ္မၾကိဳက္သူကေတာ့မထဲ့ဘဲေၾကာ္ႏုုိင္ပါတယ္။ ျငဳတ္သီးထဲ့ ျပီးေတာ့ ပုုဇြန္ေျခာက္ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ၾကိတ္ထားတာေတြကိုု ထဲ့ပါတယ္။ ခ်က္ခ်င္းဘဲေမႊးတက္လာပါလိမ့္မယ္။ ပုုဇြန္ေျခာက္ နဲ ့ျငဳတ္သီးမကၽြမ္းခင္မွာ ေရစစ္ထားတဲ့ ပန္းေျခာက္ေတြထဲ့ ေမႊပါတယ္။ ငံျပာရည္ေလးျဖန္း၊ ဆားေလးပါးပါးထဲ့ပါ။ က်မေတာ့အခ်ဳိမွုုန္ ့နဲနဲေလးထဲ့လိုုက္ပါတယ္ အရသာတက္ေစခ်င္လိုု ့။
မၾကိဳက္တဲ့သူကေတာ့ပုုဇြန္ေျခာက္ကအခ်ဳိနဲ ့အဆင္ေျပမွာပါ။ ဒီေနရာမွာ နဲနဲေလးအႏူးလိုုတယ္ထင္ရင္ ေရေလးနဲနဲထဲ့ေပးႏုုိင္ပါတယ္။ က်မလည္း နဲနဲ မာတယ္ထင္လိုု ့ေရေလးနဲနဲေလး စြတ္႐ုုံထဲ့ပါတယ္။ (နဲနဲေတြမ်ားေနျပီ။) သိပ္မ်ားမ်ားမထဲ့တာ က က်မရဲ ့ဆီသတ္ထားတဲ့ အဆာပလာေတြကကုုိ အနံ ့ေပ်ာက္ျပီးေပ်ာ့ျပဲျပဲျဖစ္မသြားေစခ်င္လိုု ့ပါ။ ျပီးေတာ့အဖံုုးေလးခဏအုုပ္ေပးပါတယ္။ အေငြ ့ေတြထြက္လာရင္ ဖြင့္ျပီးေမႊလိုုက္ပါတယ္။ တကယ္လိုု ့ေရထဲ့တာ အရွိန္လြန္သြားရင္လည္း ေရခမ္းျပီးဆီျပန္လာေအာင္ေမႊေပးျပီးမွခ်ပါ။ ဆီျပန္လာတာနဲ ့ေမႊးတက္လာပါတယ္။ ျမန္ေကာင္းသက္သာ ဟင္းေကာင္းတခြက္ရပါျပီ။ ထမင္းျဖဴ နဲ ့အလြန္လိုုက္ျပီး တျခားဟင္းေတာင္မလိုုပါဘူးရွင္။
က်မေတာ့ ထမင္းျဖဴနဲ ့စား႐ုုံတင္မကဘူး။ ညဘက္က်ေတာ့ ထမင္းမစားဘဲ သူ ့ခ်ည့္ ေရေႏြးၾကမ္း ရယ္ သံပုုရာရည္ နဲ ့စားပလိုုက္ပါတယ္။
အုုိး မုုိင္ ေဂါ့.... ဒီတခါက်ေတာ့ သူက ပန္းေျခာက္ေၾကာ္ဘယ္မွာလည္း။ ရွိေသးလားတဲ့။ အဲဒါေတာ္ေတာ္ေကာင္းတာဘဲတဲ့။ ဘုုရားေရ..ဒါမ်ုဳိးဆိုု အတင္းခြံ ့ေကၽြးမွအားနာလိုု ့စားတဲ့သူက သူမ်ားကတဖတ္မွမက်န္ေအာင္ စားပစ္ျပီးမွ ထူးထူးဆန္းဆန္းလာေမးေနတယ္။ ေမာင္တုုိုု ့ေယာက္်ားေတြကေတာ့ေလ....
(မာမာေအးသီခ်င္းကိုုသတိရမိပါတယ္။ သီခ်င္းမရေပမဲ့) အင္း..ထပ္ေၾကာ္ဦးမွဘဲ။ (ေၾသာ္..မိန္းမ..မိိန္းမ)
က်မ အရင္ ကဘာေၾကာင့္ဒီလိုုေၾကာ္ဘိုု ့အေတြးမရခဲ့ပါလိမ့္လိုု ့စဥ္းစားမိတယ္။ ေအာ္..ျမန္မာျပည္မွာတုုန္းက သူကေစ်းၾကီးတာကိုုး။ ဟင္ ဟုုတ္ေသးပါဘူး သူ ့ထက္ေစ်းၾကီးတာေတြလည္း၀ယ္စားေနရတာဘဲ။ သိျပီ။ သိျပီ။ ျမန္မာျပည္မွာ ၾကိဳက္တဲ့စားစရာေတြ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အျမဲရေနတာ ဒီလိုု မေဟာသဓါဥာဏ္ထုုတ္ျပီးစဥ္းစားစရာမွမလိုုတာ။ ဟုုတ္တယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္မစဥ္းစားျဖစ္တာ။ အခက္အခဲေတြ ့မွ အၾကံေကာင္း ဥာဏ္ေကာင္းေတြထြက္တယ္ဆိုုတာ တယ္မွန္တာကိုုး။ း) ။ ေနာက္တခါသုုတ္စားပါဦးမယ္။ စားျဖစ္ရင္လည္းတင္လိုုက္ပါမယ္ေယာင္းရင္းတိုု ့ေရ။
ေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါး အားေပးျမည္းစမ္းသြားၾကပါဦးေနာ္။
ခင္မင္ေလးစားေသာ..
အိုုင္အိုုရာ
ေနာက္ဆက္တြဲ...
ဒါပန္းေျခာက္ပင္ပါလားရွင္။ သိသူမ်ားမွ်ေ၀ေပးေစခ်င္ပါတယ္။ စားတဲ့ပန္းေျခာက္ပင္ကိုုသိခ်င္သူရွိလိုု ့ပါရွင္။ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
photo: http://www.mooseyscountrygarden.com/gardening-articles/orange.html
ျမည္းခ်င္လိုက္တာေနာ္ လုပ္စားရမွာေတာ့ကိုယ္႕ကိုယ္ကိုစိတ္မခ်လို႕
ReplyDeleteဒီမွာလည္း ပန္းေျခာက္ေတြ ေပါတယ္..
ReplyDeleteဟုတ္ပ ျမန္မာျပည္မွာေတာ႔ ေစ်းၾကီးတယ္ေလ။
အင္း ေနာ္
စမ္းၾကည္႕ရမယ္.. ဟင္းတစ္ခြက္တုိးတာေပါ႔။
စားေကာင္းမွာ ေသခ်ာပါတယ္.. အသားငါးထက္ အသီးအရြက္ေတြကို ပိုျပီးၾကိဳက္တယ္.. စားခ်င္လိုက္တာ ခုေတာင္ေျပာရင္း စားခ်င္တယ္
ခရီးထြက္မွာမို႕ ႏႈတ္ဆက္သြားတယ္ေနာ္။ ႏွစ္သစ္ျပီးမွ ျပန္ေတြ႔ၾကမယ္
တာ႔တာ
Mon Petit Avatar..
ReplyDeleteသိပ္ျမည္းၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။ ဘာလိုု ့ဆုုိေတာ့က်မလည္းသိပ္ၾကိဳက္သြားလိုု ့ပါ။
ေခ်ာေရ..
ေပါရင္ေတာ့စမ္းၾကည့္ေခ်ာေရ။ ၾကိဳက္မွာေသခ်ာတယ္။ ေရေတာ့လဲလဲျပီးစိမ္ေနာ္။ ကုုိယ္လဲ ၾကာဆံဟင္းစားခ်င္ရင္အဆင္သင့္ရေအာင္၀ယ္၀ယ္ထားလိုု ့စမ္းျဖစ္တာ။
ခရီးမွာေပ်ာ္ရႊင္ျပီး အစစအရာရာေခ်ာေမြ ့အဆင္ေျပပါေစေနာ္။
တာ့တာ။
အုုိင္အုုိရာ
အင္း..ထပ္ေၾကာ္ဦးမွဘဲ။ (ေၾသာ္..မိန္းမ..မိိန္းမ)
ReplyDeleteအူႏွိပ္ရယ္သြားတယ္ ၊ ေနာက္ေန ့ပဲဝယ္ၿပီး ေၾကာ္စားလိုက္ပါအံုးမယ္။
ဟင္းအဆန္းေလးပဲ .. တစ္ခါမွ ခ်က္မစားဖူးဘူး .. ၿမည္းၾကည့္ခ်င္သား :)
ReplyDeleteVista..
ReplyDeleteရယ္သြားရတယ္ဆုုိလိုု ့၀မ္းသာပါတယ္။
ေၾကာ္စားၾကည့္ပါ။ ကုုိယ္ေတာ့တကယ္ၾကိဳက္သြားတယ္။
ညယံ..
ၿမည္းၾကည့္ရုုံတင္မက..စားသြားပါေနာ..
ခင္မင္ေလးစားေသာ..
အိုုင္အိုုရာ
သုပ္တာနဲ႔ ျပဳပ္တာပဲစားဖူးတယ္
ReplyDeleteေၾကာ္တာေတာ့ မစားဖူးဘူး
ေၾကာ္စားအံုးမွပဲ
Baby taster
ပန္းေၿခာက္အပင္ေသးေသးေလး အိမ္မွာတစ္ပင္ရွိတယ္။ ၾကာဇံဟင္းခါးထဲမွာဘဲ ထည္႕စားဖူးတာ။ ေၾကာ္တဲ႕အရသာလည္း အေတာ္ေကာင္းမဲ႕ပံုဘဲေနာ္
ReplyDeleteအစ္မေရ ေတာ္ေတာ္ေလးေကာင္းမယ့္ပံုပဲေနာ္။ က်ေနာ္လည္း ပန္းေျခာက္ကို ၾကာဇံဟင္းထဲ မွာဘဲစားဖူးတယ္။ မလႊပြင့္က ရြာမွာအေတာ္ေပါေတာ့ ေၾကာ္စား၊သုပ္စား၊တုိ႔စား မ်ဳိးစံုေနေအာင္စားဖူးတယ္။ မလႊပြင့္ေၾကာ္ကိုေတာင္ လြမ္းမိေသးဗ်ာ။ပန္းေျခာက္ေၾကာ္ကလည္း တခ်က္ၾကည့္ေတာ့ မလႊပြင့္ေၾကာ္နဲ႔ခပ္ဆင္ဆင္ေလးပဲ ။ပန္းေျခာက္ပင္က ဘယ္လုိမ်ဳိးလဲအစ္မ ျမင္ဖူးရင္ ဗဟုသုတေလး မွ်ေ၀ပါအံုးေနာ္....ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ...
ReplyDeleteေကာင္းမွာပဲေနာ္ မလႊပြင္႔ႀကိဳက္တယ္ဆိုေတာ႔ေလ
ReplyDeleteဒီလိုေတာ႔ မခ်က္ဖူးေသးဘူး
စူးႏြယ္ေလး
ေဘဘီေရ..
ReplyDeleteသုပ္စားတာေကာင္းလားဟင္။
သုုပ္စားဘိုု ့ၾကံေနတာ။ း)
အိုုင္အိုုရာ
စုုဘူးအိမ္..
ReplyDeleteအိမ္မွာရိွဘူးတယ္ဆုုိေတာ့လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္စားျဖစ္မွာေပါ့ေနာ္။ ၾကာဆံခ်က္ထဲမွာရွိတဲ့ အေျခခံအရသာကိုု ပုုဇြန္ေျခာက္တိုု ့ဘာတိုု ့ထဲ့ျပီး ဆီနဲ ့ေၾကာ္လိုုက္ေတာ့ အရသာကပုုိေကာင္းသြားတာေပါ့ေနာ္။
အိုုင္အိုုရာ
ေရႊညာသားေလး..
ReplyDeleteဒိုု ့လည္းမလႊပြင့္ေျခာက္ေၾကာ္သိပ္ၾကိဳက္တာ။ မလႊပြင့္ေပၚခ်ိန္ဆုုိ ၀ယ္၀ယ္ျပီးဖ်ာနဲ ့ေတာင္လွမ္းျပီးေသေသခ်ာခ်ာသိမ္းထားတာ။
ဒိုု ့လည္းေမျမိဳ ့ရုုကၡေဗဒဥယ်ာဥ္မွာတာ၀န္ရိွတဲ့သူကရွင္းျပလိုု ့ပန္းေျခာက္ပင္ကုုိအဲဒီမွာျမင္ဘူးတာ။ သိပ္မ်ားမ်ားမသိပါဘူ။။ Lily ပင္လိုု ့သိတာဘဲ။ အပြင့္ေတြက ရုုိးတံရွည္ၾကီးမွာမွ အခိုုင္လိုုက္အဆုုပ္လိုုက္ပြင့္တာ။ ၀ါ၀ါ လိုုလိုု လိေမၼာ္ေရာင္လိုုလိုု နဲ ့အရမ္းလွတာဘဲ။ ပန္းျခံေတြမွာ ပန္းခင္းၾကီးေတြ အျဖစ္စိုုက္ၾကတာမ်ားတယ္။ ရွာဖတ္ၾကည့္ေတာ့ စားလိုု ့ရတဲ့ Lily က Dal Lily လုုိ ့သိရတာဘဲ။ ဒါေပမဲ့ ျမန္မာျပည္မွာစားတဲ့ အပင္မ်ဳိးဟုုတ္မဟုုတ္ေတာ့မသိပါဘူး။ စုုဘူးအိမ္တုုိ ့အိမ္မွာရိွဘူးတယ္ဆုုိေတာ့ စုုဘူးအိမ္ေတာ့ပံုုျမင္ရင္သိမလားဘဲ။ ကုုိယ္ Day Lily ပံုုရွာတင္ၾကည့္လိုုက္ဦးမယ္။ တေယာက္ေယာက္မ်ားသိမလားလို ့ေလ။
အိုုင္အိုုရာ
စူးႏြယ္ေလး..
မလႊပြင့္ၾကိဳက္ရင္ေတာ့ၾကိဳက္မွာေသခ်ာတယ္။ သူကမလႊပြင့္လိုု မခါးဘဲသက္တယ္ဆိုုရုုံေလးဘဲသက္တယ္။
အိုုင္အိုုရာ..
မွတ္ခ်က္..ေဘဘီ၊ စုုဘူးအိမ္၊ ေရႊညာသားေလး၊ စူးႏြယ္ တုုိ ့ေရ..ကုုိယ္ဒီေန ့မွတ္ခ်က္ျပန္ေရးေနတာ သုုံးၾကိမ္ရွိျပီ။ လုုိင္းကဘာျဖစ္ေနမွန္းမသိဘူး။ တင္လိုုက္တုုိင္းျပဳတ္ျပဳတ္သြားလိုု ့။ ျပန္ျပန္ေရးတာသံုုးခါ၊ ဒီတခါဆိုုရင္ေတာ့ မနက္က်မွဘဲေရးေတာ့မယ္။
ဟင္း.....ကံေကာင္းလိုု ့ေလးၾကိမ္မျဖစ္ဘဲမနက္မကူးလိုု ့။ း))))))))))
ReplyDeleteအိုုင္အိုုရာ
မေဟာ္သဓါျဖစ္ျဖစ္၊ အမရာျဖစ္ျဖစ္၊ ဘယ္သူ႔ဥာဏ္ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ပါ၊ အခုလို ထြင္တာေလးေတြ သေဘာက်တယ္၊ စားေကာင္းမွာေတာ့ ေသခ်ာတယ္..။ း)
ReplyDeleteကုုိညီလင္းသစ္..
ReplyDeleteေျပာထားသလိုုေပါ့..ျမန္မာျပည္ကလာတဲ့သူဘဲ။ ဘယ္ေခလိမ့္မလည္း။ ဘယ္လိုုအစားထိုုးရင္ေကာင္းမလဲလိုု ့ေတြးတတ္တယ္ေနာ္။ ဥပမာ..ရထားစက္ေခါင္းျပင္တဲ့ထဲမွာပစၥည္းမရွိလိုု ့ေဆးလိပ္ဖင္စီခံညွပ္ထားတာမ်ဳိး၊ ေရနံအစားဟုုိအပင္စိုုက္တာမ်ုုိဳး၊ အဲလုုိမ်ဳိးဟုုိလိုုမ်ဳိးေတြေလ..တီထြင္တဲ့ဥာဏ္ကရွိျပီးသား။ း)))
စားေကာင္းတယ္ကုုိညီလင္းသစ္ေရ..
အိုုင္အိုုရာ
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteဒီေန႔ ပန္းေတြအေၾကာင္း လိုက္ဖတ္ျဖစ္ရင္းနဲ႕ ပန္းေျခာက္ရဲ႕ အပင္ကို ေတြ႕တာ.. အစ္မရဲ႕ ပန္းေျခာက္ေၾကာက္ကို သတိရသြားတယ္။ ခုထိ မေၾကာ္စားျဖစ္ေသးဘူး။ DayLily ဆိုတဲ့ ပန္းပင္ကို အေျခာက္ခံထားတာတဲ့။ ဒါေပမယ့္ Daylily ကလဲ အႏြယ္ေတြ အမ်ားၾကီး ရွိေသးတယ္ထင္တယ္။ ပန္းေျခာက္ကိုေတာ့ Dried Golden Needle တဲ့။
ReplyDeleteက်န္ခဲ့လို႔.. အေပၚက အစ္မတင္ထားတာ ပန္းေျခာက္ပင္ ဟုတ္တယ္။ :) နာမည္အတိအက်က တရုတ္လိုဘဲသိလို႔။ (金針花)
ReplyDelete