ဒီကခရမ္းသီးေတြကရွည္ေတာ့ အလုုံးလိုုက္ထက္ စိပ္ ပိုုင္းျပီးခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဂ်င္း ကုုိၾကိတ္ ရင္ ၾကိတ္၊ ေထာင္းရင္ေထာင္း သုုိ ့လွီးရင္လည္းေသးေသးႏုုပ္ႏုုပ္ေလးလွီးျပီး အဆင္သင့္ျပင္ထားပါတယ္။ ဒီမွာေတာ့ ၾကက္သြန္နီကိုု ေသးေသးႏုုပ္ႏုုပ္လွီး ျပီး ဂ်င္းနဲ ့ၾကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေနေအာင္ထုုထားပါတယ္။ ခရမ္းသီးက လွီးထားရင္ အေရာင္ မဲသြားတတ္လိုု ့ေရေဆးျပီး လွီးျပီးတာနဲ ့ ခ်က္မဲ့အုုိးက်ယ္က်ယ္ထဲကိုု တစ္ခါတည္း တန္းထဲ့ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ျပင္ထားတဲ့ အဆာပလာေတြထဲ့၊ ပုုဇြန္ေျခာက္မေၾကတေၾကၾကိတ္ထားတာေတြႏွစ္သက္သေလာက္ထဲ့၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေစ့ထုုတ္ပါးပါးလွီးထားတာေလး နဲနဲထဲ့၊ ျငဳတ္သီးမွုုန္ ့ထဲ့၊ ဆီထဲ့၊ ဆားထဲ့၊ ငံျပာရည္ေလးနဲနဲထဲ့၊ ေရေလးနဲနဲထဲ့ (သိပ္မ်ားမ်ားထဲ့ဘိုု ့မလိုုပါဘူး) ျပီး အားလံုုးသမသြားေအာင္နယ္ပါတယ္။
အိုုးျပင္ထားတဲ့ ခရမ္းသီးဟင္း |
ျပီးရင္ေတာ့မီးဖုုိေပၚမွာတယ္ထားလိုုက္ပါတယ္။ ခရမ္းသီးမေၾကသြားေအာင္ ဟင္းအုုိးကိုု သာသာေလးေမႊပါတယ္။ ခရမ္းသီးႏူးစျပဳလာရင္ေတာ့ မေမႊေတာ့ဘဲ အသာေလးဘဲအုိးကိုု လွုုပ္ေပးပါတယ္။ ဆီေတာ္ေတာ္ေလး ျပန္ရင္ေတာ့ နံနံပင္ေလးအုုပ္ျပီးခ်လိုုက္ပါတယ္။ က်မ ကခရမ္းသီးအိအိေလးနဲ ့သူ ့ ရဲ့ ခရမ္းေရာင္ေလးက်န္ေနတာကိုု သေဘာက်လိုု ့တတ္ႏုုိင္သမွ် အေရာင္မေပ်ာက္သြားေအာင္ သတိထားျပီးခ်ပါတယ္။ တစ္ခ်ဳိ ့ကေတာ့ ခရမ္းသီးကိုု ဆီနဲ ့နစ္ျပီး ေတာ္ေတာ္အိတာကိုု ၾကိဳက္ၾကပါတယ္။
ခရမ္းသီးႏွပ္ေတာ့ အေမ နဲ ့အခ်စ္ဆံုုးသူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ကိုု အရမ္းသတိရမိပါတယ္။ သူတိုု ့ကေတာ္ေတာ္ မက္မက္ေမာေမာၾကိဳက္ၾကပါတယ္။
ခရမ္းသီးႏွပ္ရပါျပီ။ သုုံးေဆာင္လိုု ့ရပါျပီရွင္။
ၾကက္သားေၾကာ္
ၾကက္သားကုုိ အေရခြံပါတဲ့အတံုုးေတြ၀ယ္လာပါတယ္။ ေရေဆးျပီးေတာ့ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ ခ႐ုုဆီ၊ ၾကက္သားမွုုန္ ့နဲ ့နယ္ျပီး ခဏႏွပ္ထားပါတယ္ အသားထဲကိုု အရသာ၀င္ေအာင္လိုု ့။ (ရီေတာ့ရီစရာေနာ္၊ ၾကက္သားကုုိ ၾကက္သားမွုုန္ ့နဲ ့ျပန္နယ္ရတယ္ဆုုိေတာ့။ နယ္ဆုုိ ဒီကၾကက္ေတြက ျမန္မာျပည္ကလုုိ ခ်ဳိမွမခ်ဳိဘဲကိုု။) ျပီးေတာ့ ေရ မျမဳတ္တျမဳတ္ေလးထဲ့၊ ဆီတခါတည္း ထဲ့ ျပီးတယ္ပါတယ္။ စစခ်င္း အရင္ ၾကက္သားကိုု ေကာင္းေကာင္းက်က္ေအာင္ မီးျပင္းျပင္းနဲ ့ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ထားပါတယ္။
အဲဒီအခ်ိန္မွာ အပင္ကခူးထားတဲ့ Rosemary အခက္ေလးကိုု ထဲ့၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာလိုုက္ နဲနဲထုုထားတာကုုိ ထဲ့ပါတယ္။ (ဒါထဲ့တာ ကေတာ့ က်မကိုု သိပ္ခ်စ္တဲ့ အေမရိကန္ သူငယ္ခ်င္းမမၾကီးရဲ ့နည္းပါ။ သူတိုု ့စံုုတြဲ ကက်မကိုုသိပ္ခ်စ္ပါတယ္။ သူတိုု ့ရဲ ့ country home ေလးကိုုေခၚသြားတိုုင္း ၾကက္သားကုုိ Rosemary ထဲ့ ျပီး roast လုုပ္ေကၽြးပါတယ္။ သူကေတာ့ အာလူးတိုု ့၊ ၾကက္သြန္နီတိုု ့စိပ္ျပီးထဲ့ပါေသးတယ္။ အဲဒီ country home ေလးမွာ ရခဲ့တဲ့ အေပ်ာ္ေလးေတြေနာက္ေတာ့ မ်ွေ၀ပါဦးမယ္) ျပီးမွ မီးေလွ်ာ့ ျပီးႏူးတဲ့ထိ တယ္ပါတယ္။ ေရကုုန္ ျပီးဆီစျပန္တာနဲ ့ၾကက္သားေတြကိုု ထက္ေအာက္လွန္ ျပီးေမႊေပးပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္ေလး ၾကာေတာ့ စျပီးကၽြမ္းစျပဳျပီး ၾကက္သားေၾကာ္ နံ ့ေလးကေမႊးတက္လာပါတယ္။ အေရခြံ ပါလုုိ ့ဆီမေပါက္ေအာင္ေတာ့ သတိထားရပါတယ္။ ဆီမပါေအာင္ ပန္းကန္ထဲကိုု ခပ္ထဲ့ထားလိုုက္ပါတယ္။ စားခ်င္တဲ့ အခါက်ရင္ ၾကက္ေၾကာ္ဆီ ေလးဆမ္းစားခ်င္ ရင္စားပါတယ္။ အခုုေတာ့ ခရမ္းသီး ႏွပ္ နဲ ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးစပ္ခ်ဥ္ပါေနေတာ့ စားျဖစ္ပါ့မလားမသိပါဘူး။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးစပ္ခ်ဥ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏုုပ္ႏုုပ္လွီးထားတာေတြ ကုုိ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ပုုဇြန္ေျခာက္မွုုန္ ့၊ ဆီ ပါေလကာေလး နဲ ့ဆားထဲ့ ျပီးလုံးခ်က္ခ်က္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုု ကုုယ္ ့စိတ္ၾကိဳက္ အခ်ိန္ရသလုုိ ေျခပါတယ္။ အေပါ့အငံ ျမည္းျပီး ငံျပာရည္ ေလးလည္းထဲ့ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ အရသာရေအာင္ ခ်ခါနီးမွာ ျငဳတ္သီးစိမး္ေတြ ညွပ္ထဲ့ ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ နံနံ၊ ပင္စိမ္း၊ ရွမ္းနံနံ အဆင္သင့္ရွိတာ ထဲ့ပါတယ္။ အားလုုံး နဲ ့လိုုက္ပါတယ္။ ထမင္းထဲ ဆမ္း ျပီး ၾကက္သားေၾကာ္ေလး နဲ ့တဲြစားလိုု ့ေကာင္းပါတယ္။ ေဆာင္းတြင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးေပါတဲ့ အခ်ိန္ဆုုိ အေမက ဒီလိုုခဏခဏခ်က္ပါတယ္။
ေဂၚရခါးသီးျပဳတ္
အားလံုုးက်က္ေတာ့ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲ ကိုု ေဂၚရခါးသီးစိပ္ထားတာေလးေတြ ျပဳတ္လိုုက္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးစပ္ခ်ဥ္ နဲ ့ကိုုက္စားရေအာင္လိုု ့ပါ။ သိပ္မေပ်ာ ့ခင္ ေရေအးေလး နဲ ့ေဆးျပီး ခပ္ထားပါတယ္။
ဒါကေတာ့ Rosemary အခက္ေလးပါ။
ေရႊရင္ေအး လာပါျပီ။ အခ်ဳိတည္းဘိုု ့။
ေရႊရင္ေအးသာေခၚလိုုက္တာ။ တကယ္ေတာ့ မစစ္ဘူး။ ဒီရက္ေတြအတြင္း မိုုးေတြကရြာ ျပီး အရမ္းခ်မ္းေနခ်ိန္မွာ ကိုုယ္ က ေရႊရင္ေအးတအားစားခ်င္စိတ္ေပါက္ေနတယ္။ ဒါနဲ ့ ဗီယက္နမ္ ကလာတဲ ့ေမၽွာ့ေခ်ာင္း ရယ္၊ သာကူရယ္ကိုု က်ဳိ ျပီးေရေအးနဲ ့ေဆးထားလိုုက္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ တေန ့ကေရႊေတာင္ ေခါက္ဆဲြလုုပ္စားတုုန္း ကက်န္တဲ့ အုုန္းႏုုိ ့ဘူးတ၀က္ကိုု သၾကားနဲ ့က်ဳိလိုုက္ပါတယ္။ Vanilla နံ ့အရည္ တစက္ေလာက္ထဲ့ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ carnation coffee mate powder ကိုု ထဲ့လိုုက္ပါတယ္။ ဆားေလးပါးပါးေလးထဲ့ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ စားမဲ ့ခြက္ထဲမွာ အားလုံးေရာျပီး ထဲ့စားပါတယ္။
ဒါက ဒူရင္းသီး မၾကိဳက္သူမ်ား အတြက္.....
ဒါကေတာ့ ဒူရင္းသီး ၾကိဳက္သူမ်ားအတြက္......
ဒါက ညဘက္က ေပါင္မုုန္ ့ထဲ့စားထားတာပါ။ ေရႊရင္ေအးနဲ ့တူေအာင္လိုု ့.....
ျပီးေတာ့ ေရခဲမုုန္ ့လည္းထဲ့စားလိုုက္ပါေသးတယ္။ ဖာလူဒါ မဟုုတ္ ေရႊရင္ေအးမဟုုတ္.. နံမယ္တစ္ခုုေတာ့ ေပးဘိုု ့လိုု ေနျပီ။ လြယ္ျပီး စားလိုု ့အရမ္းေကာင္းေတာ ့ လုုပ္စားျဖစ္ဦးမွာေသခ်ာပါတယ္။ နံမည္ေလးေပးသြားပါဦးေနာ္။ သံုုးလည္းသံုုးေဆာင္ရင္းေပါ့။
ေရာက္လာသူမ်ား သုုံးေဆာင္သြားပါဦးေနာ္။ ေက်းဖူးတင္ပါတယ္။
Comments are welcome.
ခင္မင္ေလးစားေသာ
Iora
အမွားျပင္ဆင္ခ်က္။ ။carnation အစား Nestle ဟုုျပင္ဆင္ဖတ္႐ွုုပါရန္။ carnation ကရန္ကုုန္မွာ သံုုးတာဘဲ။ အဲဒါသာၾကည့္ေတာ့၊ ကုုိယ္စီးတဲ့ ျမင္းအထီးမွန္းမသိ အမမွန္းမသိ ဆိုုတာ တယ္မွန္သကိုုး။ (ပံုုစံနဲ ့အရသာကေတာ့တူတူပါဘဲ) ေစာဒကတက္သည္ဟုုမွတ္။
Friends get closer ဆိုေတာ့ ေ႐ႊရင္ေအးက သူငယ္ခ်င္းေတြကို ပိုၿပီး ရင္းႏွီး ေစတာလားလို႔ ေတြးေနတာ....၊ း)
ReplyDeleteခရမ္းခ်ဥ္သီးဟင္းထဲမွာ င႐ုတ္သီးေတြ ေတြ႔လိုက္လို႔ သြားရည္က်သြားတယ္..။
I'll try your rosemary added chicken.Shweyinaye brings thingyan fragrance to me.We still have cold temp.
ReplyDeleteGyidaw
ကိုုညီလင္းသစ္..
ReplyDeleteMay be it is true because we Burmese usually offer the Shweyinaye to our friends and neighbors. right?
ဆိုုေတာ့..ေသခ်ာပါတယ္။ ပိုုရင္းႏွီးေစတာ။ ေနာ္? :D
ကိုုညီလင္းသစ္လည္း အစပ္ၾကိဳက္သလား? က်မကေတာ့ အစပ္မပါရင္ ထမင္းပဲြ ကမျပည့္စံုုသလိုုဘဲ။
Ms Gyidaw,
Thanks for visiting and commenting.
Rosemary smells so sweet. Even when you touch it, its smell stays on your fingers.
Yeah, still cold but I wanna try another shweyinaye with ohnoh kyauk kyaw..:DDD
Rosemary က ဒီမွာ မရွိဘူး တအားစိတ္၀င္စားတာဘဲ
ReplyDeleteသူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ေတာ႕ မ်ိဳးေစ႕ထုတ္ေလး ပို႔ေပးထားတယ္
စိုက္နည္းကိုေသခ်ာ ေလ႔လာၾကည္႔ျပီးမွ စိုက္ၾကည္႕ပါဦးမယ္..
သူ႕အနံ႔ေလး ဘယ္လိုေနမယ္ဆိုတာ ေတြးျပီးစိတ္၀င္စားေနမိတာ
ခရမ္းသီးႏွပ္ေလးက စားခ်င္စရာေနာ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး စပ္ခ်ဥ္လဲဆိုေရာ တံေတြးေတြ ပါးစပ္ထဲျပည္႕လာတယ္ း)
ငတ္ၾကီးက်တာ အဲလို
thanks for sharing the dishes and dessert. how do u boil the tapioca sticks. do you need to soak in water before you boil and how long? please let me know. thanks.
ReplyDeleteKhinU Khine,
ReplyDeleteThanks for visiting my blog.
I don't soak the tapioca stick in water before boiling but after. I don't follow the direction from the package.I just taste and check the color. When the color of the whole stick turns to transparent color I rinse it with the cold water and soak it in the water for a while. After that, I drain it and serve with the coconut milk cooked. I think, it also depends on the brand as they come with various brands.
Thanks again for visiting me.
ေခ်ာေရ..
ReplyDeleteRosemary ကၾကည့္ရတာေတာ့ အၾကမ္းခံပံုုဘဲ။ ခ်ဳံပင္လိုုမ်ဳိးဆုုိေတာ့ေလ။
သုူ ့အနံ ့ကအရမ္းေမႊးတယ္။ မခူးဘဲ ကုုိင္လိုုက္ရင္ေတာင္ လက္မွာစဲြေနတယ္။ ေခ်ာရဲ ့comments ေလးကိုု ျပန္ေရးျပီးျပီဘဲမွတ္ေနတာ။ ခုုမွ..စိတ္ထဲကျပန္ထားမွန္းသိေတာ့တယ္။ comments ကမ်ားလြန္းေတာ့ေလ..ဟင္းဟင္းဟင္း..
သိတ္ႀကိဳက္.
ReplyDeleteခဥမ
ဒါနဲ ့ ဗီယက္နမ္ ကလာတဲ ့ေမၽွာ့ေခ်ာင္း ရယ္၊ သာကူရယ္ကိုု က်ဳိ ျပီးေရေအးနဲ ့ေဆးထားလိုုက္ပါတယ္
ReplyDelete(သိတ္မရွင္းဘူး. ဒီက ခ်ာတယ္။)
ခ်ာခဥမ
Ms KOM
ReplyDeleteဒီကလည္း ခပ္ခ်ာခ်ာဘဲဆရာ။
အင္း...ေမၽွာ့ေခ်ာင္းနဲ ့သာကူကက်ဳိလိုုက္ေတာ့ေကာ္လိုုမ်ဳိးနဲနဲေစးသြားတယ္ေလ။ရန္ကုုန္ကလိုုမ်ဳိးမဟုုတ္ဘူး။ (ဒါမွမဟုုတ္ဒီမွာရတာေတြကကုုိယ္ဘဲလုုပ္ေနမက်လိုု ့လားေတာ့မသိဘူး။) အဲဒီေတာ့ ေရေအးနဲ ့ ၾကာၾကာေလးေဆးလိုုက္ေတာ့မွ ေခ်ာျပီးသြက္သြားတယ္ေလ။ ျပီးေတာ့မွ အဲဒါေတြကိုု အုုန္းႏုုိ ့နဲ ့ေရာျပီးထဲ့စားတာပါ။
လာလည္လိုု ့ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။
ခင္မင္ေလးစားေသာ
Iora
Ms Kom..ျပန္စဥ္းစားၾကည့္ေတာ့ က်ဳိတယ္ဆုုိလိုု ့မရွင္းတာထင္တယ္။ ဒါဆုုိ ျပဳတ္တယ္ဆိုုရင္ေကာ? သာကူတိုု ့ဘာတုုိ ့ကိုုျပဳတ္တယ္လိုု ့လည္းမသံုုးသလိုုဘဲ။
ReplyDeleteအရမ္း အရမ္းကို စားခ်င္သြားပါျပီရွင္..
ReplyDeleteအရမ္းအရမ္းကိုုစားခ်င္သြားရင္..
ReplyDeleteအရမ္းအရမ္းသာစားလိုုက္ပါေတာ့ရွင္.....
ခင္မင္ေလးစားေသာ
အိုုင္အိုုရာ
Iora, thanks for answering my request.
ReplyDeleteKhinU Khine
KhinU Khine..
ReplyDeleteYou are welcome.
Thanks for visiting.
Iora
Hi Iora, where are you in US. I'm in Long Island, New York. thanks
ReplyDelete