Sometimes, I feel like I would like to share something with my old friends, new friends and my family members. This is just a place where I, my friends and my family members can share our ideas and our interests.

Sunday, August 25, 2013

အုုိင္အိုုရာရဲ ့ငါးအသံုုးခ်ပံုုမ်ားနဲ ့ေထြလီကာလီမ်ား



ငါးအသားလႊာဆီျပန္အုုိးကပ္ခ်က္။ ခပ္ပါးပါးေလးေတြလွီးထားပါတယ္။ ဒါက   ခရမ္းခ်ဥ္သီးမသံုုးပဲၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ ၊ ငရုုတ္သီးမွုုန္ ့နဲ ့ဂ်င္းနဲ ့ၾကိတ္ထားတာပဲဆီသတ္ျပီးဆီျပန္ခပ္ေျခ ာက္ေျခ ာက္ခ်က္ထားတာ။ ဆီသတ္ရင္းငံျပ ာရည္နဲ ့ဆားနဲနဲထဲ့။ ၾကက္သြန္ေတြေတာ္ေတာ္ေျခ ာက္ျပီးေမႊးလာေတာ့နယ္ထားတဲ့ငါးလႊာေတြထဲ့။ မေၾကေအာင္ေမႊ။ အရင္လံုုး။ အဖံုုးအုုပ္ထား။ ေရကုုန္ေတာ့ ေရဆူ (ေရေအးလည္းရပါတယ္။) အသားလႊာကိုုမျမဳတ္ေအာင္ထဲ့။ ပါးပါးလွီးထားတာမိုု ့ေရအမ်ားၾကီးမလိုုဘူး။ အရုုိးလည္းမပါေတာ့ပုုိအက်က္ျမန္တယ္ေလ။ ျဖစ္ျဖစ္ျမည္ျပီး ဆီျပန္ခါနီးေတာ့ငရုုတ္သီးစိမ္းနဲ ့နံနံပင္အုုပ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတမင္မထဲ့ဘဲခ်က္တာ။ အရမ္းစားလိုု ့ေကာင္းပါတယ္။

 Cat fish (ငါးခူမဟုုတ္ သိုု ့ေသာ္ ငါးခူ ႏွင့္ အလြန္အရသာတူပါသည္။ ေျပ ာမယ္ဆုုိရင္ ငါးခူအသားပံုုစံမ်ဳိးနဲ ့ငါးပတ္ တုုိ ့ ငါးျမင္းတုုိ ့ကုုိယ္လံုုးမ်ဳိး) အသားလႊာ အၾကီးၾကီး ၃ ခုု၀ယ္ထားတာကိုု မ်ဳိးစံုုအသံုုးခ်ပါေတာ့မယ္။ တခ်ဳိ ့ကိုု အထက္ကလုုိအရင္ခ်က္လိုုက္ပါတယ္။ လက္ငါးလံုုးေလာက္ျဖတ္ထားတဲ့အတံုုးတစ္တံုုးကိုု မုုန္ ့ဟင္းခါးဟင္းရည္ခ်က္ေသာက္ဖုုိ ့သပ္သပ္ဖယ္ထားပါတယ္။ ျပီးေတာ့တခ်ဳိ ့တ၀က္ကိုု ရြယ္ရြယ္အတံုုးေလးေတြတံုုးပါတယ္။ ဆားျပ ားငံျပ ာရည္နယ္ျပီး ေနာက္ေန ့ခ်က္ဖုုိ ့ဘူးထဲအဆင္သင့္ထဲ့ထားပါတယ္။ အဲဒီပထမေန ့ကေတာ့
အားရက္မုုိ ့ငါးပိေၾကာ္လည္းေၾကာ္လိုုက္ပါတယ္။ ေၾကာ္ေနရင္းနဲ ့ငါးေျခ ာက္ေၾကာ္လည္းစားခ်င္ေတာ့ ေၾကာ္ေနတဲ့ထဲကိုု
အာျပဲေျခ ာက္ဖုုတ္ေတြပါဖဲ့ထဲ့လုုိက္ပါတယ္။ အာျပဲေျခ ာက္လည္း ခုုေကာင္းေကာင္းစားျဖစ္သြားျပီ။ ငတ္လိုု ့ေလ။ ငါးပိေၾကာ္ကေတာ့ ပ်င္းလိုု ့ၾကက္သြန္ျဖဴပဲေၾကာ္တယ္။ အနီကိုု ရယ္ဒီမိတ္ကိုုခဏေလးျပန္ေၾကာ္ျပီးဆယ္ထားလိုုက္တယ္။ မဟုုတ္ရင္လည္းဆီကမေမႊးဘူးေလ။ ျဖဴ နီေၾကာ္ျပီးေတာ့ ဆယ္ျပီးေတာ့ လက္က်န္ဆီထဲကိုု ပုုဇြန္ေျခ ာက္မွုုန္ ့ထဲ့၊ ငပိနဲနဲေလးထဲ့၊ ဆီနဲသြားရင္နဲနဲထပ္ထဲ့ ပုုဇြန္ေျခ ာက္တအားမေျခ ာက္ခင္မွာ ငရုုတ္သီးဖတ္လတ္ေတြ ထဲ့။ မွန္မွန္ေမႊေပး။ မီး မျပင္းနဲ ့ေလွ်ာ့ထား။ ငရုုတ္သီးၾကြတ္ျပီးေမႊးလာတဲ့အခ်ိန္ ပုဇြန္ေျခ ာက္လည္း ၾကြတ္ ကြက္တိခ်။ အေအးခံထား။ ေအးေတာ့ဖယ္ထားတဲ့ ျဖဴနီေၾကာ္ထဲ့ေမႊ။ ေလလံုုတဲ့ပုုလင္းထဲထဲ့။ ၾကိဳက္တဲ့အခ်ိန္ထုုတ္စား။ အဲဒါ ...အိုုင္အိုုရာ လုုပ္ေနက်။ း) အိမ္ဦးနတ္က ဒါမ်ဳိးဆုုိသိပ္ၾကိဳက္။



ေနာက္ေန ့အလုုပ္ကိုု ငါးဆီျပန္နဲ ့တဲြယူသြားတဲ့သခြားသီးသုုပ္။ ဘရိတ္ဖတ္စ္ မစားခင္သခြားသီးပါးပါးလွီး။ ရွာလကာရည္ နဲ ့ဆား၊ သၾကားထဲ့ခဏထား။ ဘရိတ္ဖတ္စ္စားျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္စိမ္း၊ ဆီခ်က္ရယ္ ႏွမ္းရယ္နဲ ့ေရာနယ္။ ရျပီ။ ၾကက္သြန္စိမ္းမထဲ့လည္းရတယ္။ အုုိင္အိုုရာကၾကိဳက္လိုု ့ပါ။ သူကပင္စိမ္းမၾကိဳက္လိုု ့အိုုင္အိုုရာ ့ဘူးထဲေတာ့ပင္စိမ္းေရခဲရုုိက္နဲနဲထဲ့လုုိက္တယ္။ ငါးဟင္းေလးနဲ ့လိုုက္တယ္။ ဗက္ဂ်ီလည္းပါသြားတာေပါ့။

ေျမပဲလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေတြေတြ ့လိုု ့၀ယ္လာျပီးျပဳတ္စားတယ္။ ဆားထဲ ့ေရေျမပဲမျမဳတ္ေအာင္ထဲ့။ ေပါင္းအုုိးနဲ ့၁၀ မိနစ္ေပါင္း။ ဒန္း။

အင္တာနက္လည္ရင္းစား။

လက္ဖက္လည္းအဲဒီေန ့ကသုုပ္စားလိုုက္ေသးတယ္။ အားရက္မွာေလ။ ပ်င္းလိုု ့ဇလံုုအတုုိင္းႏွုုိက္စားၾကတယ္။ အားေတာ့နာပါတယ္။ ဇလံုုၾကီးနဲ ့မုုိ ့။ ခင္ခင္မင္မင္ရင္းရင္းႏွီးႏီွးေပါ့။ အုုိင္အိုုရာကေဂၚဖီထုုတ္ကိုုထူထူလွီးပါတယ္။ ပါးရင္ေပ်ာ့ဖတ္ေနတဲ့အရသာကိုုမႏွစ္သက္လိုု ့ပါ။ ဒါဆုုိၾကြတ္ၾကြတ္ေလးကုုန္တဲ့ထိျဖစ္ေနတယ္ေလ။ (ကညလသအတြက္ငရုုတ္သီးေဘးမွာပံုုထားတယ္..း)   )



သူကငါးသမားမဟုုတ္ေတာ့ သူ ့အတြက္က ၀က္သားလံုုးကုုိ အာလူးနဲ ့မဆလာနဲ ့ခ်က္ေပးပါတယ္။


ရွာေဖြလွ်င္ေတြ ့ရွိသည္ဆုုိေတာ့ အုုိင္အိုုရာ ရွာေဖြေတြ ့ရွိထားတာေလးမွ်လိုုက္ပါအုုန္းမယ္။ သိတဲ့အတုုိင္းအုုိင္အုုိရာက ျမန္မာထမင္းဟင္းကုုိႏွစ္သက္တယ္။ ေရာက္ေနတဲ့ေနရာက အျဖဴျမိဳ ့။ ဘိုုၾကိဳက္ဆလတ္ေတြ ဘိုုစားပဲေတြ ခါဂ်က္ဥေတြ ကလဲြရင္ တျခ ားရတတ္တာေလးေတြ က ေဂၚဖီထုုတ္ျဖဴ နီ၊ ပန္းေဂၚဖီ (ေစ်းၾကီးလိုု ့၀ယ္ကိုုမစားဘူး အျမင္ကပ္ပုုဒ္မနဲ ့) မုုန္ညင္းစိမ္း၊ ျဖဴ၊ (ေစ်းလည္းေပါ ၾကိဳက္လည္းၾကိဳက္လိုု ့မွန္မွန္၀ယ္ျဖစ္တာေလးေပါ့။ ၾကိဳက္ေသာ္ျင ားလည္း အျမဲဒါဘဲေတာ့အုုိင္အုုိရာကဘယ္စားခ်င္ပါ့မလဲ။ေနာ့္။)Collared Green နဲ ့ Kale။ ဒီႏွစ္ခုုကိုုေတာ့ စမ္းသပ္စားရာက ေန သေဘာက်သြားပါတယ္။ ကုုိယ့္နည္းနဲ ့ကိုုယ္ေလ။ ေကာ္လာ့ဒ္ ဂရင္းကိုု ရဲယိုုရြက္ အစားထုုိး အေနနဲ ့ငါးနဲ ့ခ်က္စားတယ္။ ေကာင္းတယ္။ ျပဳတ္သုုပ္စားတာလည္းေကာင္းတယ္။ ခုုတခါ ေကးလ္ကိုု စမ္းျပီး ေဂြးေထာက္ရြက္တုုိ ့ေဂၚရခါးညြန္ ့တုုိ ့လိုုမ်ဳိးေၾကာ္စားတာ။ အလြန္ ့အလြန္သေဘာက်သြားပါတယ္။ ဒီအရြက္ကကမာၻ ့က်န္းမာေရးနဲ ့အညီညြတ္ဆံုုး ဗက္ဂ်ီထဲမွာပါတယ္။ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းကိုုဟန္ ့တားႏုုိင္တဲ့ဓါတ္လည္းပါတယ္တဲ့။ စိတ္၀င္စားရင္ ဒီမွာ http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=38  ၾကည့္ေနာ္။ ဒီလိုု (bladder, breast, colon, ovary, and prostate) cancer မ်ဳိးေတြအတြက္အလြန္ေကာင္းတယ္တဲ့။ အုုိင္အိုုရာေတာ့ဖတ္လိုုက္ေမ့လိုုက္ပါဘဲ။ 


အလယ္ရုုိးကမာလိုု ့ဖယ္ပစ္ျပီးထိပ္နားေလးပဲယူပါတယ္။

ေနာက္ေန ့ေတြအလုုပ္ယူသြားတာ။ အားရက္မွာသင္ျပီး ေဆးျပီး စကာနဲ ့စစ္ထားလိုုက္တာ။ အရြက္ကမာေတာ့၀ါတတ္ေပမဲ့အထားခံတယ္။ မရိမပုုတ္ဘူး။ ဒါက ပုုဇြန္ေျခ ာက္နဲ ့ေဂြးေထာက္ရြက္ေၾကာ္သလိုုမ်ဳိးေၾကာ္ထားတာ။ ၾကက္သြန္ ျဖဴနီ ကိုုငရုုတ္သီးၾကမ္းဖတ္ေလးနဲနဲထဲ့ဆီသတ္။ အရြက္နဲ ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးတူတူထဲ့။ ဆားေလးထဲ့ အုုပ္ထား။ ေရေျခ ာက္လြန္းရင္ ေရေလးနဲနဲခ်င္းထဲ့။ က်မက အစိမ္းေရာင္မေပ်ာက္ပဲအိတာမ်ဳိးကိုုၾကိဳက္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ေရကိုု နဲနဲခ်င္းဆထဲ့တာပါ။ ကဲ...အေဆြတိုု ့ေရ..ျမန္မာအရသာနဲ ့လည္းနီးစပ္။ က်န္းမာေရးနဲ ့လည္းညီညြတ္ေတာ့ မစားဖူးေသးရင္ စမ္းၾကည့္လိုုက္ပါအုုန္းလိုု ့။ ဒီကသူငယ္ခ်င္းကလည္းျမည္းၾကည့္ျပီး ၾကိဳက္လိုု ့ကက္ဖစ္ရွ္ နဲ ့ငါးခူရဲယိုုလိုုမ်ဳိးခ်က္စားမယ္တဲ့။ အေမရိကန္ေတြက သိပ္က်န္းမာေရးအေလးထားၾကေတာ့ ရွက္ဖ္ေတြကလည္းဒါနဲ ့မ်ဳိးစံုုထြင္ၾကတယ္။ ကုုန္ကုုန္ေျပ ာရရင္ Cup cake ထဲေတာင္ရေအာင္ထဲ့ၾကတယ္။ စတဲဖရုုိင္း လည္းစားတယ္။ ကင္ျပီးလည္းစားတယ္။ ဖုုတ္ျပီး ခ်စ္ပ္ လိုု လည္းစားၾကတယ္။

 ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ ဆီသတ္ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြမ်ားမ်ားထဲ့။ အိေအာင္ထား။ ေျခ။ လံုုး၀မေၾကသြားခင္ေလးမွာ ခပ္ထူထူလွီးထားတဲ့ မုုန္လာေတြထဲ့၊ ဆားထဲ့ ငံျပ ာရည္ထဲ့။ လံုုးထား။ ေရကုုန္ေရဆူေလးနဲနဲထဲ့ျပန္အုုပ္ထား။

ကဲ...ငါးဇာတ္လမ္းျပန္ဆက္လိုုက္အုုန္းမယ္ေနာ္။ ခ်က္နည္းေတြက ပံုုမွာေရးေပးထားပါတယ္။
မုုန္လာဥကရွားရွားပါးပါးအင္ဒီးယန္းဆုုိင္သြားတုုန္းကရလာတာ။ က်မေနတဲ့ျမိဳ ့ေလးကဘိုုဆုုိင္ေတြမွာဆုုိအလြန္ေစ်းၾကီးလိုု ့၀ယ္မစားဘူး။
မုုန္လာခ်ဥ္ရည္ခ်က္ရင္ စားရရင္ငယ္ငယ္ကသူငယ္ခ်င္းရဲ ့ထမင္းဘူးကုုိသိပ္သတိရတယ္။
သူ ့အိမ္ကေက်ာင္းနဲ ့နီးေတာ့သူ ့အဖြားကမုုန္ ့စားေက်ာင္းလႊတ္မွျခင္းေတာင္းၾကီးနဲ ့သူတုုိ ့ညီအမေတြ
အတြက္လာပိုု ့ေပးတာ။ ေက်ာင္းကဂိတ္ေပါက္မွာသူနဲ ့အုုိင္အိုုရာတုုိ ့သူငယ္ခ်င္းေတြက သူ ့အဖြားကိုုေရာေယာင္ေမွ်ာ္ရတာေလ။
သူ ့ရဲ ့မုုန္လာခ်ဥ္ရည္ကပူပူေႏြးေႏြးနဲ ့အရည္ေလးဆမ္းစားလိုု ့ရေတာ့ အိုုင္အိုုရာတုုိ ့သူ ့ခြက္ပဲႏွုုိက္ၾကတာေပါ့။ အိုုင္အိုုရာတုုိ ့ဘူးေတြက ဟင္းအေျခ ာက္ေတြခ်ည့္ပဲေလ။ ဘယ္အရည္ပါပါ့မလဲ။ သူကလည္းစားစားဆုုိျပီးထဲ့ေပးတယ္။ အရမ္းေစတနာေကာင္းတယ္။ အုုိင္အိုုရာတိုု ့ကလည္းကုုိယ့္ဟင္းေတြသူ ့ထဲအတင္းထဲ့ျပီး အဲဒီမုုန္လာခ်ဥ္ရည္ကုုိဘဲ မက္မက္ေမာေမာစားခဲ့ၾကတာ။ ခုုလည္းသူကအဲလိုုေစတနာေကာင္းတုုန္းဘဲ အုုိင္အိုုရာတုုိ ့သူငယ္ခ်င္းေတြအေပၚမွာ။ မုုန္လာခ်ဥ္ရည္ဘယ္ခ်ိန္စားစားသူ ့ကုုိသတိရတယ္။ အစားစားရင္သတိရျဖစ္တဲ့အထဲမွာသူက မုုန္လာခ်ဥ္ရည္အျမဲလိုုပါတတ္လိုု ့ရယ္ကုုိယ္ေတြကလည္းစားခဲ့ရလိုု ့ရယ္ သူ ့ကုုိသတိရမိတယ္။ခုုေတာ့သူက ေအာင္ျမင္တဲ့စီးပြါးေရးသမားၾကီးျဖစ္ျပီး တမိသားစုုလံုုးကိုုတာ၀န္ယူထားတယ္။ ေနာက္တစ္ေယာက္ကေတာ့ တကၠသုုိလ္မွာတုုန္း က လက္ေတြ ့ ၀င္ရတဲ့ေန ့ေတြတုုိင္း ၾကာဆံေၾကာ္ပလိန္းယူလာတတ္တဲ့သူငယ္ခ်င္းပါ။ လက္ေတြ ့၀င္ရတဲ့ေန ့ေတြက ေစာေတာ့ အိမ္ကေနလည္းဘာမွေကာင္းေကာင္းမစားျဖစ္ခဲ့ၾက၊ ထမင္းဘူးလည္းမပါၾကနဲ ့။ အဲဒီသူငယ္ခ်င္းက ဘူးအျပည့္ၾကီး ဘာအသားမွမပါပဲ ေဂၚဖီတစ္မ်ဳိးတည္းနဲ ့ေၾကာ္ထဲ့လာတာ ၀ုုိင္း၀ိုုင္းစားၾကလိုု ့သူ ့ကုုိေတာ့ၾကာ ဆံေၾကာ္စားတုုိင္းသတိရတယ္။ သူကေတာ့ အလယ္တန္းျပဆရာမေလးအေနနဲ ့ေနာက္ဆံုုးေတြ ့ခဲ့တာ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာၾကာခဲ့ျပီ။


ကိုုယ္ၾကိဳက္သေလာက္ႏူးရင္ (အိုု္င္အုုိရာကတအားႏူးေပ်ာ့မသြားခင္ငါးထဲ့ပါတယ္) နယ္ထားတဲ့ငါးထဲ့။ ဒါကခ်ဥ္ရည္ဟင္းပုုံစံမ်ဳိးေပမဲ့အရည္က်ဲမဟုုတ္ပဲေသာက္ဆမ္း ေလးခ်က္ထားတာပါ။
 ဒါေတြက ခပ္ရြယ္ရြယ္တုုံးထားတဲ့ငါးကိုုေနာက္ေန ့မွာခ်က္ထားတာပါ။
အရည္ဆူေတာ့မက်ည္းရည္ထဲ့၊ အေပါ့အငံျမည္း။ အရည္နဲနဲက်ေအာင္ဆက္တည္ထား။ အရည္ေလးနဲနဲက်သြားရင္ နံနံပင္အုုပ္။ ခ်လိုု ့ရပါျပီ။ စားလိုု ့အရမ္းေကာင္းတာဘဲ။ တကယ္။

ကုုိရီးယားပဲပုုတ္ေစ့ခ်က္မယ္။ ငါးမုုန္လာနဲ ့လိုုက္ေအာင္လိုု ့။ သူငယ္ခ်င္း လက္ေဆာင္ေပးထားတာပါ။ အစိမ့္မ်ဳိး။ ေကာင္းတယ္။


ငါးမုုန္လာကအစုုိမုုိ ့လိုု ့ဒါကိုုခပ္ေျခ ာက္ေျခ ာက္ခ်က္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ ျဖဴ၊နီ ငရုုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ဆီသတ္။ ႏြမ္းေတာ့ငရုုတ္သီးစိမ္းထဲ့။ ဆားေပါ့လိုု ့ဆားပါးပါးထဲ့ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ပဲပုုတ္ထဲ့ ေမႊ။

ရျပီ။ ျမန္မွျမန္။ နံနံပင္ေလးအုုပ္။ မုုန္လာခ်ဥ္ရည္နဲ ့ဆုုိေတာ့မုုိက္မွမုုိက္။


က်မကစိတ္ပါရင္ပါသလိုု ေလွ်ာက္လုုပ္တတ္တယ္။ တဆက္တည္း ငပိေထာင္းမစားရတာၾကာလွျပီဆုုိျပီး ငပိေထာင္းပါဆက္လုုပ္တယ္။ ငပိေထာင္းမစားရတာကဒီလိုု။ ငပိကိုုရန္ကုုန္ကပုုိ ့ေပးထားတာ။ ဖရီဇာထဲထဲ့ထားတာမရွာျဖစ္တာရယ္ ေတြ ့ေတာ့ဘူးထဲထဲ့ရမွာပ်င္းတာရယ္ေၾကာင့္။ း) စိတ္ပါတုုန္းငပိကိုု အလူမီနမ္ဖြိဳင္လ္နဲ ့ထုုတ္ျပီးဖုုတ္တယ္။ ေမႊးေနတာဘဲ ဖြင့္လိုုက္ေတာ့။ ေထာင္းတယ္ဆုုိေပမဲ့ ဒီမွာငရုုတ္ဆုုံမရွိလိုု ့ၾကိတ္ထားတာပါ။ ျပီးေတာ့ဘူးထဲထဲ့ထားလုုိက္ပါတယ္။



အဲဒီေကးလ္ အရြက္ကုုိအစိမ္း ပဲပုုတ္နဲ ့တုုိ ့စားတာလည္းအရမ္းစားလိုု ့ေကာင္းတာဘဲ။ ငါးမုုန္လာဟင္းက အနံ ့ျပင္းလိုု ့အလုုပ္ထဲယူမသြားဘူး။ အိမ္မွာပဲအားေပးရတယ္။

အရင္ေန ့ဟင္းက်န္ေတြနဲ ့ပါတဲြစားလိုုက္တယ္။ ဟုုိးဖက္က ၀က္သားလံုုးအာလူး နဲ ့ၾကက္သည္းျပဳတ္ေၾကာ္။ အဲဒီရက္ေတြတုုန္းက ၾကက္အသည္းပဲရခဲ့တယ္။ ဒီအပါတ္က်ေတာ့ ၾကက္အျမစ္ပဲရခဲ့တယ္။ အသည္းကသူ ့ေန ့ေပါ့။ အျမစ္က က်မေန ့။ ဟ..ဟ

လိုုက္ဖက္တဲ့ဟင္းေတြခ်က္ျပီး အုုိင္အိုုရာ ကဘာစားျဖစ္သလဲဆုုိေတာ့ မုုန္ ့ဟင္းရည္နဲ ့ဘူးသီးေၾကာ္စားပါတယ္။ စိတ္ထင္ရင္ထင္သလိုု ဆက္တုုိက္လုုပ္တတ္တယ္။ စိတ္မပါရင္ေတာ့ေနာ္။ ဘာမွကိုုမခ်က္ခ်င္ဘူး။ ထမင္းေလးသုုတ္ေကၽြးလိုုက္။ ၾကက္ဥေလးေၾကာ္လိုုက္ပဲ။
 က်န္တဲ့ငါးတစ္တံုုးကိုု တစ္ျခ ားဟင္းေတြခ်က္ေနခ်ိန္မွာ စပါးလင္နဲ ့ငံျပ ာရည္နဲ ့ျပဳတ္ထားတယ္။ အလြယ္နည္းေတာမုုန္ ့ဟင္းခါးလိုု ခ်က္တာ။ မုုန္ ့ဟင္းခါးထုုတ္ေဖါက္ထဲ့။ ၾကက္ဥျပဳတ္၊ ငွက္ေပ်ာအူေျခ ာက္ေရစိမ္ထဲ့။ ၾကက္သြန္နီၾကမ္းၾကမ္းလွီးထဲ့။ ငရုုတ္ေကာင္းေလွာ္ေထာင္းမ်ားမ်ားထဲ့။ သူ ့ဖာသာက်က္ခ်င္တဲ့အခ်ိန္က်က္။ ဟုုိပစ္ထဲ့ ဒီပစ္ထဲ့နဲ ့ခ်က္ထားတာပါ။ မုုန္ ့ဖတ္ျပဳတ္ရတာအရမ္းပ်င္းတယ္။ ဘူးသီးေၾကာ္ရတာေတာ့မပ်င္းဘူး။ မုုန္ ့ႏွစ္ျမန္ျမန္စပ္ျပီးလွီးေၾကာ္လိုုက္တာဘဲ။ ခ်စ္ခ်စ္ကထမင္းစား။ အုုိင္အိုုရာက မုုန္ ့ဟင္းရည္နဲ ့ဘူးသီးေၾကာ္စား။  ငရုုတ္သီးဆီေၾကာ္နဲ ့ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ထဲ့စား။ က်န္ေသးတယ္။ ေျပ ာရင္းနဲ ့စားခ်င္လာျပီ။ ဒါေရးျပီးရင္ အဲဒီဟင္းရည္ေသာက္မယ္။



ဒါကေနာက္တစ္ရက္မွာ ဘူးသီးထပ္ေၾကာ္ျပီး မုုန္ ့ဟင္းရည္နဲ ့စားထားတာ။ ဟုုိ..ဘယ္ဖက္ေထာင့္က မုုန္ ့ညင္းေပါင္း။



မုုန္ညင္းေပါင္း ၾကက္သားနဲ ့လုုပ္ထားတာ။ သူငယ္ခ်င္းေတြကိုုေပးခ်င္လိုု ့လုုပ္လုုိက္တာပါ။ မုုန္ညင္းစိမ္းေတြလည္းအရမ္းလတ္ျပီးႏုုေနလိုု ့။ ဒါေတာ့ေနာက္အလွည့္မွတင္ေတာ့မယ္ကြယ္။

ပဲေၾကာ္အရင္ကေၾကာ္ထားတာေလးပါျပန္ေၾကာ္ျပီးထဲ့စားလိုုက္ေသးတယ္။


စိတ္ထဲမွာထိခုုိက္ခံစားေနရတာတစ္ခုုရွိတယ္။
ျမန္မာျပည္က ကင္ဆာအျဖစ္ဆုုံုုးအဆင့္ႏွစ္ ႏုုိင္ငံထဲမွာပါေနတာ။
ကိုုယ့္မိတ္ေဆြေတြ တဆင့္အသိေတြ လူၾကီးလူငယ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားျမန္မာျပည္မွာကင္ဆာနဲ ့ဆံုုးပါးေနရတာေတြစိပ္ေနတယ္။
ဘာလိုု ့လည္းဆုုိေတာ့ အစားအေသာက္ေတြက စံႏွုုန္းမထားပဲဆုုိးေဆး ေတြသံုုးေနၾကတာအဓိကလိုုျဖစ္ေနတယ္။ အစာဆိုုးေဆးကသံုုးလိုု ့ရပါတယ္။ အစာဆုုိးေဆးမဟုုတ္တဲ့ ဆုုိးေဆးသံုုးစဲြတာေတြကိုု ထိထိေရာက္ေရာက္အေရးယူရပါမယ္။
က်မဒါကိုုအမ်ဳိးသားေရးတစ္ရပ္လိုု ့ျမင္တယ္။ အစိုုးရမပါပဲဘယ္လိုုမွ ေအာင္ျမင္ေအာင္မလုုပ္ႏုုိင္ဘူး။
ေစ်းသည္ေတြကိုုအင္တာဗ်ဴးတာေတြၾကည့္ျပီးအေတာ္တုုန္လွုုပ္စိတ္ဆင္းရဲမိတယ္။ တဆက္တည္းမွာပဲ က်မတုုိ ့အဲဒါေတြနဲ ့ၾကီးျပင္းခဲ့ရတာ က်မတုုိ ့ကုုိယ္ထဲမွာ ဘယ္ေလာက္၀င္ျပီး ပ်ဳိးေနျပီလဲ။
မွ်စ္သည္အမ်ဳိးသမီးက လုုပ္ေနက်ပံုုစံအတုုိင္း မွ်စ္ကုုိေဆး၀ါ ေဆးနီဆုုိးတဲ့အေၾကာင္းေျပ ာတယ္။ လူေတြက မွ်စ္နီကိုု ပုုိၾကိဳက္လိုု ့အနီကုုိလည္းဆုုိးရတယ္တဲ့။ စားသံုုးသူေတြေရာ ေရာင္းခ်သူေတြေရာအသိပညာကိုုအရွိန္အဟုုန္ျပင္းျပင္းနဲ ့ဒီဓေလ့ေပ်ာက္သြားတဲ့အထိအားလံုုးပါ၀င္ေဆာင္ရြက္ရပါမယ္။
ငွက္ေပ်ာသီးသည္ကလည္း အမွည့္ျမန္ေအာင္လိုု ့ေဆးရည္ေတြနဲ ့ငွက္ေပ်ာခုုိင္ေတြကိုုေဆးတာသံုုးေလးရက္ဆုုိအကုုန္၀ါျပီးမွည့္လာေရာတဲ့။
က်မ အခုုျမန္မာျပည္ကလာတဲ့ ငရုုတ္သီးမွုုန္ ့ေလးတစ္ထုုတ္၀ယ္ထားမိတယ္။ စားၾကည့္ေတာ့ယမ္းနံ ့ရတယ္။ မစားရဲလိုု ့ကုုိယ့္ဖာသာပဲငရုုတ္သီးေတာင့္ေက်ာ္ျပီး ေထာင္းထားလုုိက္တယ္။
ဒီကိစၥကိုု ပညာေပးဘုုိ ့လည္းလိုုတယ္။ က်မ အားတာနဲ ့ပညာေပးလုုပ္ငန္းနဲ ့ပါတ္သက္တာေလးတင္ပါအုုန္းမယ္။ (ဒီလိုုစိတ္ေဆာင္ထားေပမဲ့က်မလည္း ေန ့တဒူ၀အလုုပ္ထဲမွာပဲအခ်ိန္ကုုန္ေနအုုန္းမွာပါ။ ....ဟင္း)

ဒီစာလာဖတ္တဲ့သူထဲမွာ ျမန္မာျပည္ကလာလည္တဲ့သူပါရင္ မိမိမိသားစုုကိုုေဆးဆုုိးထားတဲ့အစာေတြမ၀ယ္ဖုုိ ့မစားဖုုိ ့အသိေပးေစခ်င္ပါတယ္။
One to one communication...ဆုုိတဲ့ အေရးပါတဲ့သူတစ္ဦးကိုု တစ္ဦးခ်င္းပညာေပးႏုုိင္တာလည္း မိသားစုု နဲ ့မိမိအသိုုက္အ၀န္းမွာ အသံုုး၀င္ပါတယ္။ ဆုုိပါစိုု ့..ကိုုယ့္အိမ္မွာ အဓိကဟင္းခ်က္ေစ်း၀ယ္သူကုုိ ဒီအသိေပးရပါမယ္။ မိသားစုုက လည္း လက္၀င္တာမ်ဳိးကိုု၀ုုိင္းကူရပါမယ္။
ေရးရင္းရွည္သြားျပီ။
သီးသန္ ့ပိုု ့စ္က်မွ ေဆြးေႏြးၾကတာေပါ့...

ခင္မင္ေလးစားေသာ...
အိုုင္အိုုရာ



29 comments:

  1. အပါးပါး..ငါးဟင္းေတြခ်ည္းဘဲ...
    မိုက္စ္..ငါးနဲ ့မုန္လာဥခ်ဥ္ရည္ဟင္းကို၊
    အရမ္းႀကိဳက္တာေပါ့..
    ဒါေပမဲ့ခ်က္ေနတုံး အနံအရမ္းျပင္းတာဘဲေနာ္
    ေဘးအိမ္ေတြႏွာေခါင္းတရွဳံ ့ရွဳံ ့နဲ ့၊
    အိမ္ေပၚကေနေတြ ့မိတယ္..ဟီး..
    မ..ေျပာတဲ့ Kaleရႊက္ကိုအၿမဲစားတယ္။
    ေႀကာ္ခ်က္သေဘာမ်ဳိးဘဲ လုပ္စားတယ္၊
    ခါးသက္သက္အရသာေလးႀကိဳက္လို ့၊
    spinach,arugula တို ့ကိုလည္း၊
    ေၾကာ္ခ်က္လိုလုပ္စားတယ္။
    အရမ္းစားလို ့ေကာင္းတယ္။
    မေန ့က ဂ်ပန္ကလာတဲ့ Natto ေတြ ့လို ့၊
    ဝယ္ခဲ့တယ္။ေတာင္ႀကီးကပအို ့ဝ္ေတြေရာင္းတဲ့အတိုင္း၊
    ေစးေစးေလး..ေပ်ာ္လိုက္တာ။
    ေၾကာ္စား၊သုပ္စား၊ခ်က္စား..ရအုံးမယ္။
    ေဆးဆိုးတဲ့အေၾကာင္းေတြေတာ့၊
    ဘာေျပာရမွန္းေတာင္သိေတာ့ပါဘူး..။
    ဒီတခါျပန္တုံးက..
    တရုတ္ကလာတဲ့လိေမၼာ္သီးအထားခံေအာင္၊
    ေဆးျဖန္းထားတာစားမိလို ့၊
    က်မတို ့တအိမ္လုံးေအာ့အန္ဝမ္းေလွ်ာ္တယ္ေလ..
    ငါးပိအေၾကာင္းဖတ္မိေတာ့ေတာ္ေတာ္လန္ ့သြားတယ္။
    ဒါေၾကာင့္က်မရန္ကုန္ကအျပန္ဘာမွသိပ္မယူလာမိဘူး..။
    ပုဇြန္ေျခာက္ေတြလည္းေဆးဆိုးတယ္ေျပာသံၾကားလို ့၊
    ပဲပုပ္ဘဲယူလာခဲ့တယ္..။
    အိုလာရင္ ျမန္မာျပည္ျပန္ေနခ်င္ပါတယ္ဆိုမွ၊
    ဆန္ျပဳတ္ဘဲေသာက္ရေတာ့မယ္နဲ ့တူတယ္..။
    ဒါနဲ ့...
    (ပဲပုပ္ခ်က္ေလးေကာက္ညင္းေပါင္းနဲ ့တို ့စားခ်င္ထွာေနာ္ :P )

    ReplyDelete
  2. မီးမီး..
    ဆန္ျပဳတ္ေတာင္တရုုတ္ကလုုပ္တဲ့ဆန္အတုုမမိဘိုု ့သတိထားရအုုန္းမယ္။ း(
    ကုုိယ္ေလျမန္မာျပည္ကလာေတာ့ျမန္မာျပည္ကလူေတြဒီလိုုအဆင့္နိမ့္တဲ့အျဖစ္ေရာက္ေနရတာသိပ္ရင္နာတယ္။
    စားစရာေတြငရုုတ္သီး ဆႏြင္းလိုုအေျခခံကစလိုု ့ၾကက္သား တုုိ ့မွ်စ္ တုုိ ့ေဆးဆုုိး ဘယ္လိုုေရွာင္ႏုုိင္ပါ့မလဲ။ တေစ်းလံုုးဒါပဲေရာင္းၾကတာကိုု။ ကုုိယ္အစကငါးပိရည္တုုိ ့ေအာ္ဂဲနစ္လိုု ့ထင္တာ။ သူ ့ပါမဟုုတ္တာေတြလုုပ္ထားတာၾကားရေတာ့လန္ ့လိုုက္တာ။
    ငါးပိအစားပဲပုုတ္ပဲစားေတာ့မွနဲ ့တူတယ္။ ..း)
    ကုုိယ္အဲဒီဂ်ပန္ပဲပုုတ္ကုုိၾကိဳက္တယ္။ အရမ္းစိမ့္တာဘဲ။ ေထာင္းစားလည္းေကာင္းတယ္သိလား။
    ကုုိယ္လည္းခါးသက္သက္အရသာေတြၾကိဳက္တယ္။ မီးမီးနဲ ့အၾကိဳက္တူတယ္။
    အုုိင္အုုိရာ

    ReplyDelete
  3. ဖြယ္ဖြယ္ရာရာေတြပါလားဗ်ာ။နံနက္စာစားျပီးမွေရာက္လို႔ျပီးေအာင္ဆက္ဖတ္ႏိုင္တယ္။မဟုတ္ရင္မလြယ္ဘူး။:):):)
    ျမန္မာျပည္ကအစားအေသာက္ေတြကအေတာ္ကိုဆုိး၀ါးေနပါျပီဗ်ာ။အထူးသျဖင့္ငါးပိရည္က်ဳိကိစၥေပါ့။ရြာမွာတုန္းကငါးပိရည္က်ဳိကုိတစ္ခါ၀ယ္စားဖူးတယ္။ရြာကလူေတြကဘာေျပာလဲဆုိေတာ့စားစရာရွားလို႔ငါးအပုပ္ေတြမ်ားစားရတယ္လို႔တဲ႔။
    ရြာကလူေတြကငါးပိကုိပဲစားၾကတာေလ၊ငါးပိရည္က်ဳိဆုိမစားၾကဘူး။ဒါေပမဲ႔သူတုိ႔ခံုမင္စြာစားၾကတဲ႔ငါးပိထဲမွာေရာ
    ဆုိးေဆးေတြမပါဘူးေျပာႏိုင္ပါ့မလားေနာ္။တကယ္ေစ်းေတြမွာဆုိရင္ထားတာကလည္းမသပ္ရပ္၊ၾကြက္၀င္၊ပိုးဟပ္၀င္နဲ႔
    စဥ္းစားၾကည့္ရင္တကယ္ကိုရင္ေလးစရာပါဗ်ာ။ေစ်းေတြမွာငါးပိငါးေျခာက္ေရာင္းတဲ႔ေနရာေတြဆုိယင္ေကာင္
    တေလာင္းေလာင္းနဲ႔အနံအသက္ကစက်န္းမာေရးနဲ႔ဘယ္လုိမွမညီညြတ္ဘူး။ေက်ာက္ပန္းေတာင္းေစ်းထဲမွာဆုိငါပိဆုိင္ေတြကေရာင္းတဲ႔ငံျပာရည္ဆုိတာေတြေလဆိုင္ေတြေဘးမွာဒီအတိုင္းပလပ္စတစ္ပံုးေတြနဲ႔အဖံုးေတာင္မပါဘူး။မသိရင္
    တံစက္ျမိတ္ရည္ေတြလိုပဲ။ေတာသူေတာင္သားေတြဆုိေတာ့ေစ်းခ်ဳိခ်ဳိရတာကို
    မက္ေမာၾကတာမို႔ငါးဆယ္ဖုိး၀ယ္ရင္အမ်ားၾကီးရတာေၾကာင့္အဲ႔ဒီဟာေတြပဲ၀ယ္စားၾကတယ္။ေရႊညာသားေလးေတာ့
    တစ္ခါသူတုိ႔ဆုိင္ဖြင့္စနဲ႔ၾကံဳလို႔ေသခ်ာၾကည့္ေနရင္းအဲ႔ဒီငံျပာရည္ထည့္ထားတဲ႔စည္ပိုင္းထဲကၾကြက္ေသေကာင္ၾကီး
    ဖယ္ထုတ္ေနတာေတြ႔လို႔ငံျပာရည္ဆုိရင္၀ယ္မစားရဲေတာ့ဘူး။အဲ႔ဒါမ်ဳိးေတြအမ်ားၾကီးပါဗ်ာ။စီးပြားေရးသမားေတြက
    လည္းဘယ္သူေသေသငေတမာရင္ျပီးေရာဆုိတာမ်ဳိးပဲစဥ္းစားေတာ့အသိဥာဏ္ဗဟုသုတနည္းတဲ႔ေတာသူေတာင္သား
    အေျခခံလူတန္းစားေတြပဲခံေနၾကရတာေလ။
    ပညာေပးစာေလးေတြေရးျပီးျဖန္႔ေ၀ႏိုင္ရင္သိပ္ေကာင္းမွာပဲေနာ္။
    အစ္မအိုင္အုိရာေျပာသလိုကိုယ္ေတြကအေ၀းေရာက္ေနတာရယ္၊ကိုယ့္အလုပ္နဲ႔ကိုယ္မအားလပ္တာရယ္ေၾကာင့္
    စိတ္သာရွိေသာ္ျငားလက္ေတြ႔မတတ္ႏိုင္ေသးဘူး။အေျခခံလူတန္းစားေတြက်န္းမာေရးအသိဥာဏ္ဗဟုသုတေတြ
    တုိးပြားဖို႔တတ္သိနားလည္တဲ႔အသိုင္းအ၀ိုင္းနဲ႔အစိုးရပိုင္းက၀ိုင္း၀န္းျပီးပညာေပးလုပ္ငန္းေတြလုပ္ေပးဖို႔တကယ္
    လိုအပ္ေနတာပါဗ်ာ။ အစားအေသာက္နဲ႔မဆုိင္တာေတြေရာကြန္မန္႔ေပးသြားလို႔စိတ္မဆုိးပါနဲ႔ေနာ္အစ္မ...။
    ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစဗ်ာ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေရႊညာသားေလး...
      ေက်းဇူးေတာင္တင္ရအုုန္းမွာ အဲလိုုကြန္မန္ ့ေလးေရးခဲ့လိုု ့။ း) ဘာလိုု ့စိတ္ဆုုိးရမွာလဲ။
      အေျခခံလူတန္းစားကေတာ့ပုုိခံရတာေပါ့။ ဒါေပမဲ့ခုုပံုုအတုုိင္းဆုုိ တမ်ိဳးသားလံုုးခံေနရတာ။ ေစ်းတုုိင္းလိုုလိုုေဆးဆုုိးေနၾကတယ္ေလ။
      အညာမွာေကာလုုပ္ၾကသလားေတာ့မသိဘူး။ ရန္ကုုန္ကေတာ့အေတာ္ဆုုိးတယ္။ ငပိလည္းဆုုိးမွာဘဲ။
      ကုုိယ္တုုိ ့ဆုုိပညာတတ္တယ္ဘဲထားပါေတာ့။ ကုုိယ္တုုိ ့ေန ့တုုိင္းစားတဲ့ အေရာင္တင္မွုုန္ ့တုုိ ့၊ ဆႏြင္းတုုိ ့ဆုုိးထားတာေတြပဲ၀ယ္စားခဲ့ရတာဘဲ။
      တခါတုုန္းက ရံုုးကလုုပ္ေဖၚကုုိင္ဖက္တစ္ေယာက္က သူ ့အသိငရုုတ္သီးမွုုန္ ့ထုုတ္တဲ့ခေလးမေလးကေျပာျပတာတဲ့။ ငရုုတ္သီးဖလံျဖဴေတြကိုု ေဆးဆုုိးျပီး စပ္ေအာင္လိုု ့ယမ္းမွုုန္ ့နဲ ့လူးတယ္တဲ့။ ဒါေၾကာင့္ငရုုတ္သီးေတြလည္းေနာက္ပုုိင္းဖလံျဖဴေတြသိပ္မေတြ ့ရေတာ့ပဲ ရဲေနၾကတာကိုုးလိုု ့ေတြးမိတယ္။
      လူတုုိင္းကဆုုိးေဆးကိုုေရွာင္ဘုုိ ့ၾကိဳးစားသင့္သလိုု အစုုိးရကထိထိေရာက္ေရာက္ကုုိင္တြယ္ဖုုိ ့လိုုပါတယ္။ ကုုိယ္တတ္ႏုုိင္တာကေတာ့ကိုုယ့္မိသားစုုနဲ ့ကုုိယ့္အသုုိင္းအ၀ိုုင္းကိုုမၾကာခဏသတိေပးဖုုိ ့ပါဘဲ။
      ေက်းဇူးဘဲေရႊညာသားေလးေရ။ ငံျပာရည္ၾကိဳက္တဲ့ဒုုိ ့ေတာင္ ၾကြက္ေသေကာင္အေၾကာင္းဖတ္ရေတာ့တကယ္တြန္ ့သြားတယ္။
      အုုိင္အိုုရာ

      Delete
  4. ငါးကိုသိပ္မၾကိဳက္ေတာ့ မစားျဖစ္ဘူး ခုေနာက္ပိုင္းေတာ့ ငါးေတာ္ေတာ္ေလးစားလာတယ္ ခ်က္နည္းေလးေတြကိုယူသြားပါတယ္ မုန္႔ဟင္းခါးေရေလးခ်က္ထားတာ ေသာက္ခ်င္စရာေလး...ဗူးသီးေၾကာ္နဲ႔မုန္႔ဟင္းခါးစားတတ္တာေလးတူတယ္...။

    ReplyDelete
    Replies
    1. မုုိးေငြ ့...
      ကုုိယ္ကေတာ့ဟင္းေတြဆုုိထပ္ရင္မစားခ်င္ေတာ့ငါး၀က္ၾကက္လွဲ ့စားျဖစ္တယ္။ အမဲသားမစားဘူးေလ။
      အသက္ၾကီးလာေတာ့မွ ေျပာမယ္ဆုုိရင္ငါးကိုုပုုိအရသာခံတတ္လာတာ။
      မုုန္ ့ဟင္းခါးဟင္းရည္နဲ ့ဘူးသီးေၾကာ္စားရတာသေဘာက်တယ္။ း)

      Delete
  5. ငါးဟင္းေတြ ႐ွယ္ပဲ.. ဒီကလည္း ငါးဆို သိ္ႀကိဳက္၊ အိုးကပ္ပံုစံေလးဆို အရမ္းႀကိဳက္ေပါ့။ ငါးနဲ႔မုန္လာဥခ်ဥ္ရည္လည္း လုိက္ဖက္တယ္ေနာ္။
    အာျပဲေျခ ာက္လည္း ခုုေကာင္းေကာင္းစားျဖစ္သြားျပီ။ ငတ္လိုု ့ေလ... လို႔ ေရးထားတာသေဘာက်တယ္။ တို႔က အာျပဲေျခာက္ လံုးဝမႀကိဳက္ဘူး။။ အခုဆိုရင္ေတာ့ အုိင္အိုရာ ေရးသလုိပဲေျပာရမလားမသိဘူး။ ဝယ္ေတာ့မစားေသးေပမယ့္ သူမ်ားလာေပးရင္ေတာ့ စားျဖစ္မယ္ထင္တယ္။
    အသင့္လုပ္အစားအစာေတြက အႏၱရာယ္မ်ားတဲ့အျပင္ ညစ္လည္းညစ္ပတ္တယ္။ အသင့္လုပ္မုန္႕ဟင္းခါးထုပ္ထဲမွာ ပိုးဟပ္တေကာင္ပါလာၿပီးကတည္းက ႐ြံသြားတာ။

    ReplyDelete
  6. မမအိုင္အိုရာ.. ငါးဟင္းေတြခ်က္ထားတာ ရွယ္ပဲ ငါးနဲ႔ မုန္လာဥခ်ဥ္ရည္လဲ ႀကိဳက္တယ္.
    ခရမ္းခ်ဥ္သီးမထည္႔ပဲ ငါးကိုအမခ်က္သလို ခ်က္စားဦးမယ္.
    ဟင္းေတြကို စံုေနတာပဲ အသုတ္ေတြေရာ မုန္႔ဟင္းခါးရည္ေရာ ဘူးသီးေၾကာ္ေတာင္ပါလိုက္ေသးတယ္.
    ခ်က္နည္းေတြ ယူသြားပါတယ္ မမ.
    မိုးစက္ဝိုင္





    ReplyDelete
  7. စူးႏြယ္ေလး..
    ငါးနဲ ့မုုန္လာဟင္းေတာ္ေတာ္စားလိုု ့ေကာင္းတယ္သိလား။
    အာျပဲေျခ ာက္စစားျဖစ္တာ သူ ့သူငယ္ခ်င္းက ေကာင္းတယ္ဆုုိလိုု ့ဆီထမင္းနဲ ့တဲြစားဖုုိ ့၀ယ္စားၾကည့္လိုုက္တာ။ အနံ ့ဘယ္လိုုသတ္ထားလဲမသိဘူး။ မနံလွဘူး။ ျပီးေတာ့ခုုေနာက္ပုုိင္းရယ္ဒီမိတ္ငါးေျခ ာက္ေတြက ဆားလည္းေပါ့တယ္။ စက္နဲ ့အေျခ ာက္ခံသလားမသိဘူး။ အရမ္းမြျပီးၾကြတ္ေနတယ္။ တခါတခါမြလြန္းလိုု ့ေရေတာင္ျပန္ဆြတ္ရတယ္။
    ကုုိ္ယ္အသင့္လုုပ္မုုန္ ့ဟင္းခါးခ်က္တုုိင္းစူးႏြယ္ေရးခဲ့တာကိုုသတိရမိတယ္။ အဲဒါဘာတံဆိပ္လဲဟင္။
    ပုုန္းရည္ၾကီးစားရင္လည္းစူးႏြယ္ေျပ ာသလိုု သဲေတြပါမွာစုုိးလိုု ့အမွုုန္ ့ဆုုိေရေရာျပီးရင္ပန္းကန္ေအာက္ေျခကိုုဇြန္းနဲ ့ပြတ္ၾကည့္တယ္။ သဲသံၾကားရမလားလိုု ့ေလ။ း)
    ျဖစ္ႏုုိ္င္ရင္ေတာ့ကိုုယ့္ဖာသာလုုပ္စားတာကအသန္ ့ဆံုုးဘဲေနာ္။ အျမဲလည္းလုုပ္ဖုုိ ့ကမလြယ္ဘူးေလ။

    ReplyDelete
  8. မိုုးစက္ေလး..
    ခရမ္းခ်ဥ္သီးမပါပဲတမ်ဳိးခ်က္စားၾကည့္ေနာ္။ ေကာင္းတယ္။ အႏွစ္ကခရမ္းခ်ဥ္သီးအရသာမပါဘဲၾကက္သြန္အရသာနဲ ့ခ်ဳိေနတာ။ ဒါေပမဲ့ခပ္ေျခ ာက္ေျခ ာက္ေလးျဖစ္တဲ့ထိထားေနာ္။ မဟုုတ္ရင္ ၾကက္သြန္ညီးေစာ္နံတတ္တယ္။ ေျခ ာက္ေတာ့မွ ေမႊးတာ။
    အားရက္မွာထင္တုုိင္းၾကဲထားတာေလ။ ၾကားရက္ဆုုိရင္ေတာ့ထမင္းဘူးေတာင္မနဲထဲ့ရတယ္။ တခါတခါအရြက္မပါလိုု ့သခြားသီးနဲ ့ဆလတ္ရြက္ကိုုဘဲ အရြက္ပါျပီးေရာဆုုိုယူသြားရတယ္။ း)

    ReplyDelete
  9. မမအိုင္အိုရာေရ... အဲဒါ ေက်ာက္ေျမာင္းေဒၚၾကည္တဲ့... အဲဒီတုန္းက ရယ္ဒီမိိတ္မုန္႔ဟင္းခါးထုပ္ဆိုတာကို ဘဝမွာ ပထမဆံုး ဝယ္မိတဲ့အခ်ိန္ေပါ့။ ဒီမွာစားရေအာင္လို႔ဆိုၿပီးေလ။ ဘယ္တံဆိပ္ေတြ နာမည္ႀကီးမွန္းလည္း တကယ္ကိုမသိပါဘူး ဝယ္လာမိတာကေတာ့ အဲဒီတုန္းက ၂မ်ဳိး.. ေျမာင္းျမေဒၚခ်ဳိနဲ႔ ေက်ာက္ေျမာင္းေဒၚၾကည္ဆိုတာပဲ။
    ေက်ာက္ေျမာင္းေဒၚၾကည္ ဆိုတဲ့နာမည္ကို မေမ့ေအာင္ပို႔စ္ပါ ေရးထားလိုက္တယ္ ေအးေရာ..ဒါေပမယ့္ေနာ္ အားလံုးတူတူပဲေနမွာပါ။ သူတို႔ေတြ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး ဘယ္လိုသိမ္းဆည္းသလဲ ကိုယ္မွမေတြ႕တာေနာ္။ အဖုံးလံုေအာင္မဖံုးတဲ့အခါ ပိုးဟပ္ေတြ ႂကြက္ေတြျဖတ္ေလွ်ာက္ အခန္႔မသင့္ရင္ ေသသြား..႐ွိမွာပဲ။ သူတို႔ကလည္း ေတြ႕ရင္ဆြဲထုတ္မွာေပါ့။ တအိုးလံုးေတာ့ သည္အတြက္နဲ႔ သြန္ပစ္မယ္ မထင္ဘူး။ အဲလိုုလုပ္ငန္းအတြက္ ႐ွိသင့္တာေတြသတ္မွတ္ေပးၿပီး ႐ွိမ႐ွိ၊ သန္႔႐ွင္းလားမ႐ွင္းလား လွ်ပ္တျပက္ဝင္စစ္ေဆးတာမ်ဳိး
    အဲဒီမွာမွမ႐ွိဘဲ။ ပုန္းရည္ႀကီးကလည္း အထားခံေအာင္အေျခာက္မႈန္႕ဝယ္လာမိတာ..ေျပာၾကတာကေတာ့အစိုက ပိုစားေကာင္းတယ္တဲ့... သဲေတြ ဖံုေတြလည္းနည္းတယ္ ျဖစ္မွာေပါ့ေလ :D သဲပါမွန္းသိၿပီးတာကိုေတာင္ အမွတ္မ႐ွိဘဲ တံဆိပ္ေျပာငး္ၿပီး ထပ္ဝယ္လာေသးတာ..တူူတူပါပဲ ပစ္လုိက္ရတယ္ေလ။ ခုေတာ့ ဒီလိုသတင္းေတြထြက္လာေတာ့ အဆင့္ဆင့္ျပဳလုပ္ျပင္ဆင္ထားတဲ့ ကိုယ္မျမင္ရတဲ့အစာမ်ဳိးေတြ မစားေတာ့ဘူးလို႔ ဆံုးျဖတ္ထားတာပဲ...

    ReplyDelete
  10. ဒီညေတာ့ မမIora ရဲ့ဒီ post ကိုဖြင့္ျပီး ထမင္းစားရမယ္။ ဝလာရင္ အမ တာဝန္ယူရမယ္။ ဟီး
    ငါးဆို အရမ္းၾကိဳက္

    ReplyDelete
  11. စူးႏြယ္ေလး..
    ကုုိယ္ေတာ့ေက်ာက္ေျမာင္းေဒၚၾကည္မစားဖူးဘူး။ စံျပေဒၚၾကည္ေတာ့စားဘူးတယ္။
    ဟုုတ္ပါတယ္။ စူးႏြယ္ေလးေျပာသလုုိဘဲ စစ္ေဆးမဲ့သူလည္းမရွိစံခ်ိန္စံႏွုုန္းလည္းမရွိနဲ ့ငတ္လိုု ့သာအဲဒါမ်ဳိးေတြစားျဖစ္ေနတာ။ အိမ္မွာလုုပ္စားတာဘဲေကာင္းပါတယ္ေနာ္။ ေျပာမယ္ဆုုိရင္လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ခ်က္ေရာင္းတဲ့မုုန္ ့ဟင္းခါးက်ျပန္ေတာ့လည္းပန္းကန္ေဆးတာအရမ္းညစ္ပါတ္ေတာ့စားခ်င္စရာမရွိပါဘူးေလ။
    အဲလိုုဆံုုးျဖတ္ထားတာလည္းေကာင္းတာဘဲ။

    Adora etc.
    ၀ လာရင္တာ၀န္ယူရမယ္ဆုုိေတာ့...ဆက္ျပီးမ၀ေအာင္ဘာဟင္းမွမခ်က္ပဲေနရမယ္ထင္တယ္။ း)
    အဲက်ေတာ့လည္း အသုုတ္ေလးေတြပဲရွာၾကည့္ျပီးေရြးစားေနာ္။
    လာလည္လိုု ့ေက်းဇူးပါ။ အျမဲၾကိဳဆုုိပါတယ္။ အားတဲ့အခါထပ္လာလည္ပါလိုု ့လည္းဖိတ္ပါတယ္ကြယ္။



    ReplyDelete
  12. ေကာင္းလိုုက္တဲ့ဟင္းေတြ iora ရာ.... အျပန္ျပန္အလွန္လွန္ၾကည့္ျပီး သြားရည္ေတြ က်ျပီး ဘိုုက္ဆာသြားျပီ... :D

    ReplyDelete
  13. Kai...
    ဟုုတ္တယ္။ကုုိယ္ၾကိဳက္တဲ့ဟင္းေတြဆုုိတခါတခါျပန္ၾကည့္မိတဲ့အခ်ိန္ဆိုုအရမ္းဗုုိ္က္ဆာလာသလိုုဘဲ။ း)
    သူမ်ားခ်က္ထားတာဆုုိရင္ေတာ့ပိုုေတာင္ဗုုိက္ဆာလာေသး။
    အုုိ္င္အုုိရာ

    ReplyDelete
  14. ဟန္ၾကည္September 4, 2013 at 3:43 PM

    ေညွာ္လာခံတယ္ဗ်ဳိ႕...ငါးဟင္းႀကီးေတာ့ ႀကဳိက္ေပါင္ဗ်ာ...မဒမ္ၾကည့္ ဓာတ္စာႀကီး... း)

    ReplyDelete
  15. ဆရာဟန္ၾကည္..
    ငါးဟင္းၾကီးမစားရတဲ့အရပ္ေရာက္သြားရင္ငါးဟင္းၾကီးမၾကိဳက္ေပါင္ဗ်ာလိုု ့ေျပ ာခ်င္မွေျပ ာႏုုိ္င္ေတာ့မွာေနာ့္။
    အထူးဧည့္သည္လာတုုန္းဘာနဲ ့ဧည့္ခံရပါ့။ ၾကိဳက္တတ္တာေလးေတြေျပ ာထားအုုန္းေလ။ း)
    ဘေလာ့ေဒးပုုိ ့စ္လာေခ်ာင္းရင္ေတာ့ေဆာရီးဘဲဆရာေရ။ အလုုပ္ေတြမ်ားစိတ္ေတြမအားေရးခ်င္ခြ်တ္ခ်င္စိတ္ကုုန္ခမ္း။
    အိတ္ေလးေတာင္ေမွာက္ျပီးဓါတ္ပံုုရုုိ္က္လိုုက္ေသးတယ္။ မေရးျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။
    မဒမ္ၾကည္ကေတာ့မပါမျပီးဘဲေနာ္။ ....:P

    ReplyDelete
  16. မမအိုင္အိုရာ မေလးတို ့သားအမိက ငါးဆိုအရမ္းၾကိဳက္တာ မမရဲ ့ဟင္းေတြကို အမ်ားၾကီးစားသြားပါတယ္ရွင့္။

    ReplyDelete
  17. မေလး..
    သားသားကလည္ငါးၾကိဳက္တယ္ဟုုတ္လား။ း)
    လာလည္လိုု ့ေက်းဇူးပါ။ အားတဲ့အခါထပ္လာလည္ဖုုိ ့ဖိတ္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  18. ငါးဟင္း မခ်က္တတ္တာနဲ႔ အေတာ္ပဲ ျဖစ္သြားၿပီ။ ဒီနည္းေတြအတိုင္းလုပ္ရမယ္ :D :D

    ReplyDelete
  19. ရွက္ဖ္ကို ၿမင္ဖူးေနေပမယ့္ တခါမွ မစားၿဖစ္ဘူးး..မမအိုင္အုိရာ ညႊန္းထားနဲ ့ ခ်က္စားဦးမယ္...
    ငါးခ်က္ရင္ ညီွနံ ့ရလို ့ ပုဇြန္ပဲ စားၿဖစ္ေနတာ..အစ္မဟင္းေတြ ၿမင္မွ ခ်က္စားဦးမယ္...
    တပတ္ ၂ ရက္ေလာက္ ထမင္းဗူး ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ယူတယ့္ သူလို ့ စန္းထြန္းကို မွတ္မိေနမလား မသိ...
    အဲဒီေလာက္ ခ်ဥ္ေပါင္ၾကိ ုက္တယ့္သူ အိုင္အိုဝါနဲ ့ ကန္တက္ကီမွာ ခ်ဥ္ေပါင္ငတ္ခဲ့သမွ် ေမရီလန္းေရာက္မွ အတိုးခ် စားေနတယ္..း)
    ၿမန္မာၿပည္က ဆိုးေဆးေတြက လန္ ့စရာ..အဲဒီအေၾကာင္း ပညာေပးတာေလး ေရးတာေလး ဖတ္ခ်င္ပါတယ္ ခင္ညာ...

    ReplyDelete
  20. ကန္ဒီေလး..
    ငါးဟင္းကၾကက္သြန္ေကာငး္ေကာင္းမက်က္ရင္ပုုိျပီးညွီတယ္လိုု ့ထင္ရတယ္။ ၾကက္သြန္ေကာင္းေကာင္းက်က္ေအာင္စိတ္နဲနဲရွည္ဖုုိ ့လိုုတယ္။ အဲဒါျပီးရင္ေတာ့ခဏေလးက်က္ေရာ။ း)


    ေကးလ္ ကိုု ( Kale )ေျပာတာလားစန္းထြန္းေလး။
    တခ်ဳိ ့ငါးေတြကညွီတယ္ေနာ္။ Cat fish လည္း တခ်ဳိ ့တရုုပ္ဆုုိင္ကေရာင္းတာေတြညွီတယ္။ မညွီတဲ့ငါးကုုိမွတ္ထားျပီး၀ယ္စားရတယ္။ ဒီမွာကေတာ့ Cat fish နဲ ့ပုုဇြန္အရမ္းေကာင္းလိုု ့အျမဲခ်က္ျဖစ္တယ္။
    ခ်ဥ္ေပါင္ေတြေတြ ့ရင္စန္းထြန္းကိုုသတိရေနခဲ့တာ။ အခုုစန္းထြန္းခ်ဥ္ေပါင္ေတြ ့ရင္မမအိုုင္အိုုရာ ကုိသတိရေနာ္။ း)
    စန္းထြန္းေရ..စာအုုပ္ေတြအိမ္မွာက်န္ခဲ့လိုု ့တခ်ဳိ ့စာေတြေရးခ်င္လ်က္နဲ ့မေရးႏုုိင္ျဖစ္ေနတာ။ မေသခ်ာတာမ်ဳိးကိုုမေရးခ်င္ဘူးကြယ္။
    ဒါေပမဲ့ခုုထိေတာ့ဆုုိးေဆးကိစၥေခါင္းထဲမွာရွိတုုန္းဘဲ။

    ReplyDelete
  21. ဟင္းေတြ စံုလြန္းလို႕ ထမင္းစားျပီး စာလာဖတ္တဲ႕သူေတာင္ ဗိုက္ျပန္ဆာသြားရတယ္.။ ငါးခ်က္နည္း အမ်ိဳးစံုပါ႕လား... လိုက္မွတ္ထားတယ္။ စမ္းခ်က္ၾကည္႕ဖို႕ေလ..
    စာမေရးျဖစ္၊ ဘေလာဂ္႕လည္းမေရာက္ျဖစ္ ျဖစ္ေနတာ
    ဒါေပမဲ႔ ဘေလာဂ္႕အခ်င္းခ်င္း ခ်စ္ခင္ရင္းႏွီးမႈကိုေတာ႕ အျမဲ သတိရေနပါတယ္။ ဘေလာဂ္႕ေပၚမွာ စာေတြတင္ခ်င္ေပမဲ႔ အခ်ိန္သိပ္မရတာနဲ႕ စာမေရးႏိုင္ျဖစ္ေနတာေၾကာင္႕ပါ။ စာေလးတစ္ပုဒ္တင္လိုက္ရျပီဆို ျဖစ္ရတဲ႕ ပီတိကိုလည္း အျမဲလြမ္းဆြတ္ေနတာပါ။

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေခ်ာေရ..
      ကုုိယ္ေခ်ာကိုုသတိရရေနတာ။ အစစအရာရာအဆင္ေျပပါေစလိုု ့ပဲဆုုေတာင္းေနတယ္။ ဘာေၾကာင့္ေပ်ာက္ေနမွန္းမသိေတာ့ေလ။ ႏုုိ ့မိုု ့ရင္ဘေလာ့ေတြမွာေခ်ာရဲ ့ႏွစ္လိုုဖြယ္ပီယ၀ါစာကြန္မန္ ့ေလးေတြခ်န္ေနၾကမဟုုတ္လား။
      ကုုိယ္လြန္ခဲ့တဲ့တႏွစ္ေလာက္ မုုန္ညင္းခ်ဥ္ေခ်ာေျပာသလိုုလုုပ္ျဖစ္တယ္။ ေကာင္းတယ္။ မုုန္ညင္းခ်ဥ္ပံုုေတြေတြ ့တုုိင္းအဲဒါေလးကိုုျပန္သတိရတယ္။ ခုုမုုန္ညင္းေပါတဲ့ေနရာေရာက္ေနလိုု ့လုုပ္ဖုုိ ့ခ်ိန္ေနျပန္ျပီေခ်ာနည္းေလးနဲ ့။
      (ေခ်ာ ကြန္မန္ ့က စပန္မ္ ထဲေရာက္ေနလိုု ့။ ေတာ္ေသးတာေပါ့ သိပ္အၾကာၾကီးမဟုုတ္ေသးလိုု ့။ ေဆာရီးေနာ္။)

      Delete
  22. က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညႊတ္တဲ့ အသားငါး ေရြးပံုေရြးနည္းနဲ႔ အတူ စားခ်င္စရာ ဟင္းလ်ာမ်ားအတြက္ ေက်းဇူး။ ဗိုက္ေတာင္ ဆာသြားတယ္။ ဓါတုေဆးေတြမပါတဲ့ အသားငါး ဟင္းသီးဟင္းရြက္က ျမန္မာျပည္မွာ တကယ္ကို ရွားပါးလာျပီ..။ သတိထား ေရြးႏိုင္မွ ေတာ္ကာက်ေတာ့မွာ။ ဗဟုသုတလည္း ရ၊ ဗိုက္လည္းဆာသြား.. ေက်းဇူး ;)

    ReplyDelete
  23. လသာည..
    လာလည္လိုု ့ေက်းဇူး။ မွတ္ခ်က္ေလးေၾကာင့္ပိေက်းဇူး။
    ဟုုတ္တယ္ ျမန္မာျပည္ကအစားအေသာက္ေတြကိုုေသေသခ်ာခ်ာထိန္းခ်ဳပ္ျပီးဥပေဒေရာပညာေပးေရာလိုုေနျပီ။
    ဗုုိက္ဆာျပီးျမင္သာျမင္ရမစားရတာေတာ့ဆုုိးတယ္ေနာ္။ း)

    ReplyDelete
  24. ေဆာရီး....မွတ္ခ်က္ေလးေၾကာင့္ပိုုေက်းဇူး...လိုု ့ေရးတာပါ။ း)

    ReplyDelete
  25. ရပါတယ္..။


    ဟိုးအရင္က မၾကာမၾကာ ေရာက္တယ္။ ဟင္းမခ်က္တတ္လို႔ ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြ လာလာၾကည့္တာ :D
    အခုႏွစ္ေတြထဲ တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ ႏွစ္ႏွစ္နီးပါး အင္တာနက္ ခက္တဲ့ေနရာ ေရာက္ေနခဲ့ရလို႔ ဘေလာ့ဘက္ မေရာက္တာ..။ အခုေတာ့ အင္တာနက္လည္း အရင္ထက္ ေကာင္းျပီဆိုေတာ့ မၾကာမၾကာ လာေတာ့မွာ :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. လသာည..
      အားလုုိ ့ကေတာ့လာသာလည္။ အျမဲၾကိဳတယ္ေနာ့္။ း)
      အုုိ္င္အိုုရာ

      Delete

မွတ္ခ်က္ေလးေတြကိုုရင္းႏွီးခင္မင္စြာေပးႏုုိင္ပါတယ္ရွင္။ ေက်းဇူးတင္လွ်က္ပါ။