Sometimes, I feel like I would like to share something with my old friends, new friends and my family members. This is just a place where I, my friends and my family members can share our ideas and our interests.

Thursday, January 26, 2012

Almost Burmese traditional meal


တုုိ ့စရာ၊ ပန္းပြင့္နဲ ့ၾကက္ဥေၾကာ္၊ ကင္မြန္းရြက္ခ်ဥ္ရည္၊ ငါးအုုိးကပ္
 ကိုုင္း...ဒီတခါေတာ့ တုုိ ့စရာထဲကဇူခိနိကလဲြရင္ အားလံုုး Authentic Burmese food လုုိ ့ေျပာလိုု ့ရသေလာက္ပါဘဲရွင္။ အင္း..ဒါေပမဲ့ ငါးပိရည္ကလည္းထုုိင္းကလာတာဆုုိေတာ့ ျမန္မာစစ္စစ္ေတာ့ မဟုုတ္ျပန္ပါဘူး။
Watercress ေရမုုန္ညင္း ( ဇရစ္ရုုိး သိုု ့မဟုုတ္ ကန္ဇြန္းရြက္ အစားထိုုး) နဲ ့ကင္ပြန္းရြက္ခ်ဥ္ရည္
 က်မတုုိ ့အေမက ကင္ပြန္းရြက္ခ်ဥ္ရည္ခ်က္ရင္ အခ်ဥ္လည္းေျပ၊ ၀ါးစရာအဖတ္လည္းပါေအာင္ ဇရစ္တုုိ ့ကန္ဇြန္းတိုု ့ထဲ့ခ်က္တတ္ပါတယ္။ ပတတ္စာေပၚခ်ိန္ဆုုိရင္ေတာ့ ပတတ္စာေလးနဲ ့ေပါ့။ ပတတ္စာနဲ ့ကေတာ့က်မအၾကိဳက္ဆံုုးပါ။




ငါးအုုိးကပ္ (ငါးျမစ္ခ်င္း)
 ငရုုတ္သီးမွုုန္ ့၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီဆီသတ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲ့၊ ငံျပာရည္ထဲ့၊ က်မက ခရမ္းခ်ဥ္သီးသိပ္မေၾကဘဲအိုုးကပ္လုုပ္ခ်င္လိုု ့သိပ္မေၾကသြားခင္မွာ ငါးထဲ့ပါတယ္။ အိုုးကပ္လုုပ္မွာမိုု ့ေရဆူလည္း သိပ္အမ်ားၾကီးမထဲ့ပါဘူး။ ငါးက အျမီးကလဲြရင္ အသားေတြခ်ည့္လႊာထားတာမိုု ့ေရအမ်ားၾကီးမလိုုပါဘူး။ ငါးထဲ့ျပီး အဖံုုးအုုပ္ထား၊ ခဏေနေတာ့မွေရဆူေလးအေလာေတာ္ထဲ့။  အုုိးေလးနဲနဲလွုုပ္ လွုုပ္ေပးျပီး ဆီျပန္တဲ့ထိတည္ျပီး ေတာ့ ကပ္ေအာင္ထားလိုုက္တာပါဘဲ။
ငါးပိရည္ နဲ ့တုုိ ့စရာ။ စားခါနီးမွ ငရုုတ္သီးအေလွာ္မွုုန္ ့ၾကြတ္ၾကြတ္ေလးထဲ့

ဒညင္းသီးျပဳတ္၊ နံနံပင္၊ မုုန္ညင္းဖူးျပဳတ္၊ ဇူကိနိျပဳတ္၊ သံပုုရာသီးစိတ္

စိတ္တုုိင္းက်တုုိ ့စရာေတြ


စတီးဇလံုုနဲ ့ေဖ်ာ္ထားတာ ငါးပိရည္ကိုု



ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ရင္ အမ်ားအားျဖင့္ ငရုုတ္သီးစိမ္း နဲ ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုုမီးအုုံုုးဒါမွမဟုုတ္ ငါးပိရည္ထဲထဲ့ျပဳတ္ျပီးေဖ်ာ္တာပိုုသေဘာက်လိုု ့အဲလိုုေဖ်ာ္ထားတာပါ။
ဆီျပန္ျပီ နံနံပင္အုုပ္

နဲနဲေလးအိုုးကပ္ေအာင္ဆက္ထားျပီးေတာ့
ဒီလုုိခပ္ကပ္ကပ္ေလးျဖစ္လာျပီး အနံ ့ေလးေမႊးလာရင္ေတာ့ သံုုးေဆာင္လိုု ့ရပါျပီရွင္                                                                                                                                                                                                                                                                    



 







20 comments:

  1. ငါးဟင္း၊ ငပိရည္နဲ႔ တို႔စရာ ဒညင္းသီး၊ မုန္ညွင္းစိမ္းတို႔နဲ႔ အ၀စားသြားတယ္ေနာ္ မမအိုင္အိုရာ...။

    ReplyDelete
  2. ဇုခီနီသီးကိုအဲလိုျပဳတ္တို႕စားဦးမွ။
    ပန္းပြင္႔ႀကက္ဥေႀကာ္ဒီမွာလည္းအခုတေလာ စားျဖစ္ေနတယ္။
    ရန္ကုန္မွာစားခဲ႔တဲ႔ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ထဲကို ႀကက္သြန္နီဥ ေသးေသးမီးဖုတ္ထည္႔တာႀကိဳက္တယ္။
    အိုင္အုိရာရယ္ ဟင္းေတြကေျပာစရာမရွိေအာင္ေကာင္းတယ္။ ကၽြန္မကေတာ႔ ငါးပိရည္အဲလုိအေဖ်ာ္နဲ႔ တို႕စရာပန္းကန္ႀကီးနဲ႕ေတာင္ ထမင္းတစ္ပန္းကန္အရင္ကုန္မယ္....သိလား။

    ReplyDelete
  3. စားခ်င္စရာေတြႀကီးပဲ.. ငါးဟင္းဆိုသိပ္ႀကိဳက္တာ.. စမ္းခ်က္ႀကည့္ရင္ေကာင္းမလား :D :D

    ReplyDelete
  4. မအိုင္အိုရာေရ... ဗိုက္ဆာတယ္ဗ်ိဳ႕..၊ း)
    ငါးပိရည္၊ ဒညင္းသီးျပဳတ္၊ ငါးဟင္းက အႏွစ္ေလးနဲ႔တင္ သံုးပန္းကန္ေလာက္ေတာ့ အသာေလးပဲ...။ းD

    ReplyDelete
  5. ဒညင္းသီးကလဲြရင္က်န္တာအားလုံးစားသြားတယ္ဗ်ဳိ ့။
    ဒညင္းသီးကေက်ာက္ကပ္မေကာင္းေတာ့ဆရာ၀န္ကမစားနဲ ့ဆိုလို ့ပါ။
    ျမန္မာထမင္းဆိုင္ေရာက္ရင္က်မထိပ္ဆုံးစကိုင္တာက၊
    ိုတို ့စရာပန္းကန္ဘဲ။
    ခ်ေပးတဲ့အရႊက္အသီးအားလုံးစားတယ္။
    ခ်ည္ရည္ဟင္းလည္းႀကိဳက္တယ္အမ်ားႀကီးစားသြားၿပီေနာ္:P

    ReplyDelete
  6. I am hungry sis, all the dishes look yummy!

    ReplyDelete
  7. ရုုိ ့စ္..
    စားသြား..စားသြား အ၀စားသြားပါရုုိ ့စ္ေရ။ ၀တၳဳေလးလာဖတ္သြားတယ္ေနာ္။ း))

    ေကာင္း..

    ဇူခိနိကုုိျပဳတ္စားဘုုိ ့ကုုိယ္လည္းေမ့ေမ့ေနတာ။ ဘာမွမရွိမွလက္ထဲမွာရွိေနရင္လုုပ္စားျဖစ္ေတာ့တာ။
    ဟုုတ္တယ္ ဟုုတ္တယ္ ၾကက္သြန္နီေလးမီးအံုုးျပီးေထာင္းထဲ့လည္းေကာင္းတယ္။ ကုုိယ္လည္းၾကိဳက္တယ္။ ဒါေပမဲ့ကိုုယ္က ေနာက္ေန ့က်န္ေနရင္ အနံ ့မ်ားေျပာင္းသြားမလားဆုုိျပီး (ပ်င္းလည္းပ်င္းတာနဲ ့)ထဲ့ေတာ့ဘူး။

    ကန္ဒီေလး..
    ၾကိဳက္ရင္စမ္းခ်က္ၾကည့္ေလ။ သိပ္မၾကာပါဘူး။ (ငါးမကုုိင္ရရင္ေလ) း)

    ကုုိညီလင္းသစ္..
    ေအးဗ်ာ..အိမ္ခ်င္းနီးၾကရင္ေကာင္းမွာ။ က်မကအဲလိုုေတြ ငါးပိရည္ေတြတိုု ့စရာေတြနဲ ့ဆုုိ သူငယ္ခ်င္းေတြ ေမာင္ႏွမေတြနဲ ့သိပ္စားခ်င္တာ။ ျမန္မာျပည္မွာဆုုိ တုုိ ့စရာကုုိ ဘန္းနဲ ့ျပင္ရတာ အမယ္ေတြအမ်ားၾကီးလုုပ္လိုု ့ေလ။

    မီးမီးငယ္..
    ေအာ္..ေက်ာက္ကပ္သိပ္မေကာင္းရင္ေတာ့ေရွာင္ေနာ္။ အစားတလုုတ္နဲ ့ဒုုကၡေရာက္ရတာေတာ့မတန္ဘူးသိလား။
    ကိုုယ္လည္း တုုိ ့စရာေတြအမ်ားၾကီးခ်ေပးတဲ့ထမင္းဆုုိင္ဆုုိ သိပ္သေဘာက်တာ။ တခါတခါထမင္းေတာင္မထဲ့ရေသးဘူး တုုိ ့စရာနဲ ့ငါးပိရည္ခ်ည့္စားေနတာနဲ ့ေတာ္ေတာ္ျပည့္ေနျပီ။
    အဲဒီကင္မြန္းရြက္က သူငယ္ခ်င္းက ရန္ကုုန္က အေျခာက္ခံျပီးမွာထားတာကိုု လက္ေဆာင္ေပးထားလိုု ့စားရတာ။ ႏုုိ ့မိုု ့ရင္ ဒီမွာတခါမွမေတြ ့ဘူးရယ္။

    မြန္..
    ဆာရင္ဒီကပံုုေတြဘဲ စားသြားေတာ့ေနာ။
    က်န္းမာေရးဂရုုစိုုက္ပါေနာ္။ ဘန္ေကာက္ေရာပံုုမွန္ျပန္လည္ပတ္ေနျပီလားမြန္ေရ။
    ဘုုရားရွစ္ခုုိးတုုိင္း ဘေလာ့ဂါသူငယ္ခ်င္းေမာင္ႏွမေတြ စိတ္ခ်မ္းသာကိုုယ္က်န္းမာၾကပါေစလိုု ့ဆုုေတာင္းေပးတယ္။

    ReplyDelete
  8. I like all your dishes and want to be your neighbour.I was busy and luckily i come to you with morning coffee mug.Though i'm late, it's still there and i eat all. Have a nice day!
    Gyidaw

    ReplyDelete
  9. ငါးပိရည္ေဖ်ာ္စားခ်င္တယ္။

    ReplyDelete
  10. Gyidaw..
    I am so glad that you like my dishes and want to be my neighbour. But I am afraid that you are moving away soon after you have been my neighbour because of smell of cooking. (Hnyaw de so pi ma pyay gyay naw).
    Have a nice day too. Thanks.

    ျမတ္ၾကည္ေလး..
    ငါးပိရည္ေဖ်ာ္အဲဒီမွာမစားျဖစ္ဘူးလား။
    ဒီမွာစားသြားေနာ္။

    ReplyDelete
  11. ငပိရည္မစားရတာ၃ႏွစ္ေလာက္ရွိေရာေပါ ႔ :)

    ReplyDelete
  12. ေအာင္ညေလး ဗိုက္ဆာလိုက္တာေနာ္..

    ReplyDelete
  13. ဘရဏီ..
    ထုုိ္င္းကလာတဲ့ပုုလင္းေတြ ၀ယ္လုုိ ့မရဘူးလားအဲမွာ။
    ကုုိယ္လည္း က်ဴိေရးခက္လိုု ့အျမဲမစားႏုုိင္ပါဘူး။ း(

    စန္းထြန္း..
    အားနာတာေနာ္။ စန္းထြန္းစီမွာ အေဆာင္မွာစားရတာဆုုိေတာ့လုုပ္စားဘုုိ ့လည္းမလြယ္နဲ ့။
    စာေတြလာေမႊဖတ္သြားေသးတယ္။

    ReplyDelete
  14. အခုအခ်ိန္မွာဘာျမင္ျမင္စားခ်င္ေနတာနဲ႔ေတာ့ခက္ၿပီအိုင္အိုရာေရ။
    ခ်က္ထားတာေတြကလည္းအားလံုးဆြဲငင္အားအေတာ္ေကာင္းတယ္။
    တို႔စရာေတြကအစဟင္းေတြအားလံုးအဆံုးရွယ္ပဲ။ ကင္ပြန္းရြက္ခ်ဥ္ရည္လည္းႀကိဳက္တယ္။
    စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
  15. ၀ိတ္ခ်ပါ႔မယ္ဆိုမွ ေအာင္မေလး ဗိုက္ဆာလိုက္တာေနာ္ း(

    ခ်စ္တဲ႕

    မဒိုးကန္

    ReplyDelete
  16. ငါးပိရည္ နဲ ့တုုိ ့စရာ ဆုိရင္ေတာ႔ အားမနာေတာ႔ပါဘူးဗ်ာ

    ReplyDelete
  17. တီတင့္..
    တကယ္ေတာ့တိုု ့စရာေတြလုုပ္ရတာတခါတခါသိပ္ပ်င္းတယ္။ အင္း..ဟင္းလည္းတခါတခါလံုုး၀မခ်က္ခ်င္ဘူူး။ း)
    ၾကိဳက္တယ္ဆိုုလိုု ့၀မ္းသာပါတယ္တီတင့္ေရ။

    မဒုုိးကန္..
    ၀ိတ္ခ်ခ်င္ရင္ တိုု ့စရာနဲ ့ဟင္းေတြမ်ားမ်ားစားသြားေနာ္။ း)

    ဘိုုၿဖဴ..
    အားမနာနဲ ့ စား စား...း)

    အိုုင္အိုုရာ

    ReplyDelete
  18. အိုင္အိုရာေရ- အိပ္ခါနီးေရာက္လာၿပီး စားခ်င္စရာေကာင္းတာေတြေတြ.သြားလို. ဗိုက္ျပန္ဆာၿပီး မအိပ္ႏူိင္ေတာ့ပါ...း)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေခ်ာစုု..
      ေခ်ာစုုစီလာလည္ရင္လည္းအရမ္းဗိုုက္ဆာတာဘဲ။
      လာလည္လိုု ့ေက်းဇူးေနာ္။
      အိုုင္အိုုရာ

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete

မွတ္ခ်က္ေလးေတြကိုုရင္းႏွီးခင္မင္စြာေပးႏုုိင္ပါတယ္ရွင္။ ေက်းဇူးတင္လွ်က္ပါ။