Sometimes, I feel like I would like to share something with my old friends, new friends and my family members. This is just a place where I, my friends and my family members can share our ideas and our interests.

Thursday, December 15, 2011

ၾကက္ဆင္ကုုန္းေဘာင္၊ တုုိဟူးသုုပ္၊ ေရႊပဲညြန္ ့အစိမ္းသုုပ္ နဲ ့ ငါးေခါင္းဟင္းခ်ဳိ

ၾကက္ဆင္ကုုန္းေဘာင္၊ ေရႊပဲညြန္ ့ဟင္းခ်ဳိ၊ တိုုဟူးသုုပ္
 Thanksgiving leftover ရွင္းလင္းေရး ဘဲဆုုိပါရေစေတာ့။ ၾကက္ဆင္ရင္ပံုုသားေတြကိုု လွီးျဖတ္ျပီး ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ ့ဆီသတ္ျပီး ခ်က္ပါတယ္။ ဆီနဲနဲမွာ ငရုုတ္ေျခာက္ေတာင့္ေတြကိုု အရင္ ခပ္ကၽြမ္းကၽြမ္းေလးျဖစ္ေအာင္ ေၾကာ္ျပီးဖယ္လိုုက္ျပီးမွဆီသတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီထဲ့ျပီးေတာ့ ခရုုဆီေလးထဲ့၊ ၾကက္ဆင္ထဲ့ျပီးေတာ့ ၾကာညိဳ  ့နဲနဲထဲ့ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးအုုပ္လိုုက္တာပါဘဲ။ စူပါဖတ္စ္ဘဲ။

တုုိဟူးတံုုးဘဲတင္ေပးထားျပီး သုုပ္စားတာေတြမတင္ရင္ေတာ့ ဘယ္ေကာင္းမလဲေနာ္။ ဒါကေတာ့ျမန္မာသုုပ္ ေရွာက္ရြက္တိုု ့နံနံတိုု ့ ဆီခ်က္တိုု ့နဲ ့ခ်ဥ္ငံစပ္သုုတ္ထားတာပါ။



တိုုဟူးသုုပ္မနယ္ခင္
ကိုုရီးယားပဲပုုပ္ေစ့ကိုု ဆီပူနဲ ့နဲနဲလွိမ့္ျပီးမွ ငရုုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္နဲ ့ေထာင္းထားတာပါ။ (ကူးကူးကမွ်စ္နဲ ့ေထာင္းစားတာၾကည့္ျပီး စားခ်င္ေနတာ။) ငါးေခါင္းဟင္းခ်ဳိနဲ ့တဲြစားတာပါ။


ၾကက္ဆင္ကုုန္းေဘာင္ေၾကာ္

ေရႊပဲညြန္ ့အစိမ္းသုုပ္
သူ ့ကိုု ဗက္ဂ်ီတခုုခုု၀ယ္ခဲ့ပါလိုု ့မွာလုုိက္ေတာ့ ေရႊပဲညြန္ ့တထုုတ္၀ယ္လာပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္ျဖိဳယူရပါတယ္။ က်မကၾကိဳက္ေတာ့ ေတာ္ေသးတယ္။ ျပီးေတာ့ အရမ္းလည္းႏုုေတာ့ ဘယ္လိုုလုုပ္လုုပ္စားေကာင္းေနပါတယ္။ အသုုပ္ကေတာ့ ထံုုးစံအတုုင္း အဆာပလာေတြထဲ့နယ္ျပီး သုုပ္ထားတာပါ။ ေျမပဲနဲ ့ႏွမ္းနဲနဲေထာင္းျပီးထဲ့ထားပါတယ္ (ေျမပဲသိပ္မၾကိဳက္လိုု ့နဲနဲဘဲထဲ့ပါတယ္)။ ပုုစြန္ေျခာက္ေထာင္းလည္းထဲ့၊ သံပုုရာသီးေလးလည္း ညွစ္၊ ငံျပာရည္ေလးနဲနဲထဲ့ ေကာင္းမွေကာင္း အရီးေတာင္းဘဲ။




ေရႊပဲညြန္ ့သုုပ္မနယ္မီ

ေရႊပဲညြန္ ့ေၾကာ္

ေရႊပဲညြန္ ့တထုုတ္မကုုန္မခ်င္း လဲွ ့ပတ္လုုပ္စားေနတာေလ။ ငါးေခါင္းဟင္း မခ်က္ခင္ ေရႊပဲညြန္ ့ဟင္းခ်ဳိလည္း ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။

ငါးေခါင္းဟင္း
ငါးေခါင္းဆီသတ္ျပီး (ဆီပါေလကာ) မ်ွစ္ခ်ဥ္ထဲ့၊ ၾကက္ဆင္အသည္းအျမစ္ေတြထဲ့။ ေရ ဆူထဲ့ျပီးတည္ထား။ ပြက္ပြက္ဆူေတာ့ နဲနဲက်ေအာင္ဆက္တည္။ ပြက္ေနတုုန္း ျပည္ၾကီးငါးေတြထဲ့၊ ငါးဆုုပ္လံုုးေတြထဲ့၊ မွွ်စ္ခ်ဥ္ကသိပ္မခ်ဥ္လိုု ့တံုုရမ္းအႏွစ္ေတြ ေကာ္ထဲ့လိုုက္ပါေသးတယ္။ စပါးလင္လည္း ဆီသတ္တဲ့ခ်ိန္မွာ ထုုထဲ့ပါတယ္။ (တကယ္ေတာ့ငါးေခါင္းဟင္းမွာ ထဲ့ေလ့မရွိပါဘူး။)စားခါနီးက်ေတာ့ ပုုစြန္ေတြ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ၊ ငရုုတ္သီးစိမ္းေတြထဲ့ပါတယ္။ အခ်ဥ္အငံစိတ္တုုိင္းက်ျပင္ျပီး သံုုးေဆာင္ေတာ့ေပါ့ေနာ္။

အခ်ဳိပဲြ အအီေျပ။ ဒိန္ခ်ဥ္ထဲကိုု အုုိက္စကရင္၊ စပ်စ္သီးေျခာက္နဲ ့တယ္သီးထဲ့စားတာပါ။  ပူစီနံလည္း ကုုိက္စားလိုုက္ပါတယ္။
မတင္ျဖစ္တာၾကာေနေတာ့ ဟင္းပံုုေတြလည္း အမ်ားၾကီးပံုုေနျပီ။ စာေရးရမွာပ်င္းေတာ့ခက္တယ္။ အင္းေလ လာလည္တဲ့သူေတြကလည္း ဖတ္ရတာပ်င္းခ်င္ပ်င္းမွာပါေနာ္။ း)
ကဲေလ..စာေတြေက်ာ္ျပီး ပံုုသာၾကည့္ျပီး အားေပးသြားပါေတာ့ ေရာက္လက္စနဲ ့။

16 comments:

  1. တကယ္ကုိသြားေရက်သြားပါရဲ႕ း)

    ReplyDelete
  2. ငါးေခါင္ဟင္းထက္ ၾကက္ဆင္သားနဲ႔ တုိဟူးသုပ္ကုိၾကိဳက္တယ္ ေရႊပဲရြက္
    ကုိသုပ္တာေတာ႔အၾကိဳက္ဆူံးပါပဲ
    ေျပာရင္နဲ႔ ေရႊပဲရြက္သုပ္ေလးစားခ်င္လုိက္တာ

    ReplyDelete
  3. Yummy... Yummy, sis ^!^
    Want to eat Tofu salad.

    ReplyDelete
  4. ေရႊပဲညႊန္႔သုပ္ စားခ်င္တွာ အိမ္မွာ တထုပ္က်န္ေသးတယ္
    လုပ္စားရမယ္။ တိုဖူးကို အဲ့လို သုပ္တာ မစားတတ္ဖူးရယ္
    ၾကာညိဳ့နဲ႔ သုပ္ေပးပါ း) ငါးေခါင္းဟင္းခ်ိုလည္း ေသာက္ခ်င္ပါ၏

    ReplyDelete
  5. Never feeling bore to read your writing and kyii to your dishes.You can get shwepenyut luckily there,but i can't here.
    Gyidaw

    ReplyDelete
  6. ဟင္းေတြစံုသေလာက္ အကုန္စံုေအာင္အားေပးသြားပါ၏။အအီေၿပဒိန္ခ်ဥ္
    ေလးလဲအဝေသာက္သြားပါ၏။ေက်းဇူးလဲအထူးတင္ပါ၏။

    ReplyDelete
  7. ေရႊပဲရြက္ကို ရွမ္းေခါက္ဆြဲထဲပဲထည့္စားဖူးတာ အဲလိုေလး သုပ္ထားတာ စားခ်င္စရာေလး ဟင္းေတြအားလံုးဂြတ္တယ္ ၾကက္ဆင္သားမစားဖူးေသးဘူး....။

    ReplyDelete
  8. ညသန္းေခါင္ႏိုးျပီး ေရာက္လာတာ၊ ဗိုက္ဆာျပီးျပန္သြားတယ္။ ဂြီဂြီ :P

    ReplyDelete
  9. ဂလု.ဂလု..ရွလြတ္..ရွလြတ္..

    ReplyDelete
  10. ေရႊပဲရြက္သုပ္ေတာ့၊တကယ္သေရက်တယ္ဗ်ာ..။
    ဒါနဲ ့သူ ့နေဘးကငရုတ္သီးေထာင့္က၊
    ဒီအတိုင္းစားတာလား။
    အထဲမွာမထည့္ရဘူးလား..။
    ခ်ဥ္စပ္ငါးေခါင္းဟင္းခ်ဳိေလးနဲ ့မိုက္တယ္။

    ReplyDelete
  11. တို ့ဟူးသုတ္ေလး စားခ်င္စရာ ..
    ေရႊပဲညႊန္ ့ကို အရင္က ေၾကာ္ပဲစားဖူးဒါ ။ သုတ္မစားဖူးဘူး။ ဒီတခါ ၿပန္ရင္ စမ္းသုတ္ၾကည့္အုန္းမယ္။

    ReplyDelete
  12. မဒမ္ကုုိး..
    ဂ်ာရစ္ဘိုု ့သယ္သြားလုုိက္အုုန္းေနာ္..း)

    ဂ်က္စ္ေရ..
    ၾကက္ဆင္နဲ ့ေရႊပဲညြန္ ့ေတာ္ေတာ္ရွင္းယူရတယ္။ ၾကက္ဆင္ကေတာ့ ေနာင္နွစ္မွစားျဖစ္ေတာ့မွာပါ။ ေရႊပဲညြန္ ့ကေတာ့ မၾကာခင္ျပန္စားျဖစ္အုုန္းမွာပါ။ တိုုဟူးသုုပ္ၾကိဳက္တာခ်င္းေတာ့တူေနျပီ။

    ရုုိ ့စ္..
    စားခ်င္ရင္ အကုုန္စားသြားကြယ္။ အိမ္ပါသယ္သြားအုုန္း..

    ေဘဘီ..
    သိတယ္။ ေဘဘီက ၾကာညိဳ ့နဲ ့မွၾကိဳက္တယ္ဆိုုတာ။ ၾကာညိဳ ့နဲ ့ပံုုမရုုိက္လိုုက္မီဘူး။ သူငယ္ခ်င္းစားတာေလ။ ကုုိယ္က ေဘဘီခ်က္ထားတဲ့ ငါးသေလာက္ဥ စားခ်င္ေနတာ။

    Gyidaw..
    You are such a sweet sister. If you don't get it there then you don't have to cook it. done. How nice it is. :D I feel the same way as your comments always make my happy.

    Aunty Oo..
    အစံုုအားေပးသြားလိုု ့ေက်းဇူး ေက်းဇူး။ အျပင္မွာပါအားေပးႏုုိင္ရင္သိပ္ေကာင္းမွာေနာ္။

    မိုုးေငြ ့..
    ေရႊပဲရြက္ကိုု ဘယ္လိုုလုုပ္လုုပ္ၾကိဳက္တယ္ သိလား။ ၾကက္ဆင္သားကေတာ့ ၾကက္သားလိုုပါဘဲ။

    ျမတ္ၾကည္ေလး..
    စာေတြပိေနလား။ တေရးႏုုိးဆာသြားေတာ့ ဘာစားလုုိက္လဲ။

    စန္းထြန္း..
    ၀ုုန္း..ဒိုုင္း..ခ်လြမ္..(စန္းထြန္းသုုတ္သုုတ္သုုတ္သုုတ္နဲ ့လာျပီး ျပန္သြားတာလိုုက္ေကၽြးလိုု ့တိုုက္မိခုုိက္မိျပီး ပန္းကန္က်သြားတဲ့ အသံဟုုမွတ္)
    ကိုုယ့္စီမွာ စန္းထြန္း ပိုု ့စ္အသစ္တင္တာမတက္လိုု ့လင့္ျပန္ခ်ိတ္တာလည္း ဒီတုုိင္းဘဲ။ ေဘဘီတုုိ ့စီမွာသြားၾကည့္ေတာ့လည္း မတက္ဘူးရယ္။ ေဟာင္ေကာင္ေတာလားဘဲ ေပၚေနတယ္။ း၀

    မီးမီး..
    ငရုုုုတ္သီးကေရႊပဲညြန္ ့ကိုုအျမန္သုုတ္လိုု ့ေဘးကဘဲပံုုလိုုက္တာ။ ညွပ္ထဲ့မွပိုုစားေကာင္းတာေပါ့။ သူက အစပ္သိပ္မစားခ်င္ဘူး။

    ညယံ..
    ေရႊပဲညြန္ ့က ႏုုျပီး တအားလတ္ေတာ့ေတာ္ေတာ္စားလိုု ့ေကာင္းတယ္ အစိမ္းသုုတ္ေတာ့ေလ။ ေပ်ာ့ေပ်ာ့ၾကီးမျဖစ္ေနဘူး ကၾကြတ္ကၾကြတ္နဲ ့ေကာင္းတယ္သိလား။

    ReplyDelete
  13. ဒီလိုပြဲမ်ိဳး ေစာေစာစီးစီး ေရာက္ရမယ့္ဟာ... ေျခေထာက္က သစၥာေဖာက္ လုပ္ေနျပန္ ပါၿပီ၊ က်န္မွ က်န္ေသးရဲ႕လား..? း) အသုပ္ေတြက အရမ္း စားခ်င္စရာ ေကာင္းတယ္ဗ်ာ..။

    ReplyDelete
  14. အိုင္အိုရာရယ္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြက ၀ယ္လုိ႕ရတာမ်ားတယ္ေနာ္။
    အားက်လုိက္တာ... ၀ယ္လုိ႕ရတာေကာ။ ခ်က္တတ္တာေကာ။
    အခုတေလာသိပ္မခ်က္ႏိုင္လုိ႕ ႀကည္႔ရတာပိုအရသာရွိတယ္။
    ရွက္ရွက္နဲ႔ေျပာရရင္ ပံုႀကည္႔ရတာအားမရလုိ႕ အိမ္ခ်င္းသာနီးလုိက္ခ်င္ေတာ႔တယ္။

    ReplyDelete
  15. ကိုုညီလင္းသစ္..
    သစၥာေဖါက္တိုု ့သြားရာလမ္းကေတာ့ ေရထုုိးဘဲရေတာ့မယ္ေနာ္။သိတယ္မွုုတ္လား။ း) အသုုပ္ေတြ စားခ်င္စရာေကာင္းရင္ စားသြားပါရွင္။

    ေကာင္း..
    ကိုုယ္ထင္တာကေတာ့ တရုုပ္ေတြမ်ားတဲ့ေနရာဆုုိ အာရွစာေတြ ရလြယ္တယ္ထင္တာဘဲ။ တျခားထက္စာရင္ ၀ယ္ရတာေတြမ်ားတယ္ဆုုိႏုုိင္ေပမဲ့ ကိုုယ္ကမရႏုုိင္တဲ့ ေဂြးေထာက္တိုု ့၊ ဆူးပုုတ္တိုု ့၊ မန္က်ည္းရြက္တုုိ ့၊ ဘူးရြက္တိုု ့၊ ဒန္ ့သလြန္ရြက္တိုု ့ေတြကိုု တမ္းတေနျပန္ေရာေကာင္းေ၇။ အိမ္ခ်င္းနီးလိုု ့ကေတာ့ ဘူးနဲ ့ထဲ့ျပီး တခ်ိန္လံုုးေပးေနမွာ။ တကယ္။

    ReplyDelete
  16. ကိုုညီလင္းသစ္..
    သစၥာေဖါက္တိုု ့သြားရာလမ္းကေတာ့ ေရထုုိးဘဲရေတာ့မယ္ေနာ္။သိတယ္မွုုတ္လား။ း) အသုုပ္ေတြ စားခ်င္စရာေကာင္းရင္ စားသြားပါရွင္။

    ေကာင္း..
    ကိုုယ္ထင္တာကေတာ့ တရုုပ္ေတြမ်ားတဲ့ေနရာဆုုိ အာရွစာေတြ ရလြယ္တယ္ထင္တာဘဲ။ တျခားထက္စာရင္ ၀ယ္ရတာေတြမ်ားတယ္ဆုုိႏုုိင္ေပမဲ့ ကိုုယ္ကမရႏုုိင္တဲ့ ေဂြးေထာက္တိုု ့၊ ဆူးပုုတ္တိုု ့၊ မန္က်ည္းရြက္တုုိ ့၊ ဘူးရြက္တိုု ့၊ ဒန္ ့သလြန္ရြက္တိုု ့ေတြကိုု တမ္းတေနျပန္ေရာေကာင္းေ၇။ အိမ္ခ်င္းနီးလိုု ့ကေတာ့ ဘူးနဲ ့ထဲ့ျပီး တခ်ိန္လံုုးေပးေနမွာ။ တကယ္။

    ReplyDelete

မွတ္ခ်က္ေလးေတြကိုုရင္းႏွီးခင္မင္စြာေပးႏုုိင္ပါတယ္ရွင္။ ေက်းဇူးတင္လွ်က္ပါ။