Sometimes, I feel like I would like to share something with my old friends, new friends and my family members. This is just a place where I, my friends and my family members can share our ideas and our interests.

Saturday, March 1, 2014

နင္ဘာသီးလဲ





အုုိင္အိုုရာတင္ထားတဲ့ကဆစ္သီးကၾကည့္ရတာကဆစ္သီးမဟုုတ္ဘူးနဲ ့တူတယ္။
အုုိင္အိုုရာအမွတ္မွားတာျဖစ္ႏုုိင္တယ္။ စုု က ကဆစ္သီးေထာင္းပုုိ ့စ္ မွာ ကဆစ္သီးကဖရဲသီးေသးေသးေလးနဲ ့တူျပီးကင္းပံုုသီးလိုုအရသာမ်ဳိးလိုု ့ဆုုိထားတာမွတ္မိေနတယ္။
အင္ဒီးယန္းဆုုိင္မသြားခင္ အင္တာနက္ကေနရွာေတာ့အဲဒီကဆစ္သီးလိုု ့ထင္ခဲ့တဲ့အသီးကိုုကဆစ္သီးလိုု ့အမွတ္မွားခဲ့တာျဖစ္ရမယ္။
အဲဒီမတုုိင္ခင္မွာလည္းစုု တင္ထားတဲ့ပံုုကိုုသြားၾကည့္ထားပါေသးတယ္။ စုုတင္ထားတဲ့ပံုုကလည္း ဖရဲသီးေသးေသးေလးေတြလိုုမ်ဳိးဘဲ။
ဒီေအာက္ကပံုုက အုုိင္အိုုရာ ၀ယ္လာတဲ့အသီး။

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsYmva03vGYSZrRa7YkuVDes-lIz-CEjGcspU7yrCWREgdQf5_7-P_a99G0iNnPw0MX9rXj0ds51ZtIPYgLjwU2ZoUDt3wtecj2Yual9CqDqMMg2-jcggU07dAp-lu_ekLno6GYG16LQU/s1600/DSCN4707.JPG

ထားပါေတာ့ အဆံုုးသတ္ေတာ့ မေန ့တေန ့ကစုု ဘေလာ့ကိုုသြားျပန္ဖတ္ရင္းကဆစ္သီးငပိခ်က္ခ်က္တာသြားၾကည့္ေတာ့မွအိုု္င္အိုုရာတင္ထားတဲ့ကဆစ္သီးဆုုိတာ
နဲ ့စုု ရဲ  ကဆစ္သီးပံုုကမတူတာျပန္သတိထားမိေတာ့တယ္။
အုုိင္အိုုရာကအရင္က ကဆစ္သီးကုုိလံုုး၀မျမင္ဖူးဘူး။ ၾကားဖူးသလုုိလိုုေတာ့ရွိပါရဲ  ့။ ဒီေတာ့ အုုိင္အိုုရာအမွတ္မွားတာဘဲျဖစ္ရမယ္။
ေနာက္အုုိင္အုုိရာ အင္ဒီးယန္းဆုုိင္မွာေတြ ့ေတြ ့ေနတဲ့အသီးတစ္မ်ဳိးရွိေသးတယ္။ သူကၾကည့္ရတာေတာ့ squash မ်ဳိးႏြယ္လုုိဘဲ။ အဲဒါက ပိုုျပီးစုုတင္ထားတဲ့ပံုုနဲ ့တူသလိုုဘဲ။ ဒီတေခါက္သြားရင္ ၀ယ္လာျပီးထပ္စမ္းသပ္ၾကည့္အုုန္းမယ္။ (မွတ္ေသးဘူး။ း) )
ေတာ္ေတာ္ေတာ့တူတယ္။ ေအာက္ကပံုုကုုိၾကည့္ပါဦး။ အလယ္ကအသီးေလးက အုုိင္အိုုရာ ၀ယ္လာတာနဲ ့ေတာ္ေတာ္တူသလိုုဘဲ။ စိတ္ထဲမွာ အုုိင္အုုိရာ၀ယ္ခဲ့တာ ကဆစ္သီး ႏုုႏုုေလးလိုု ့ထင္ခဲ့တာ။  အဲဒီအေျပာက္ကေလးေတြနဲ ့အသီးက်ေတာ့စုုတင္ထားတဲ့ပုုံနဲ ့ပုုိနီးစပ္သလိုုဘဲ။

အဲဒီဆုုိဒ္မွာတင္ထားတာျပန္ကူးျပီးတင္ထားေပးပါတယ္။ ဖတ္ခ်င္လည္းဖတ္ရေအာင္လိုု ့ပါ။
Dosakai - [Lemon Cucumber, Cucumis. sativus]
Gherkin These cucumbers get their name from being about the size and shape of a lemon, and bright yellow varieties are popular in India. The photo specimens are green with whole or broken stripes, the variety grown in Southern California. They are seldom available even in Indian markets and are sold at a high price so they're more a curiosity than practical ingredient right now.
These cucumbers are sweeter than other varieties and do not need to be peeled. They go well in salads but in India they are most often cooked as an ingredient in recipes or made into pickles and chutneys.(Source: http://www.clovegarden.com/ingred/cucumb.html)

ဒီေအာက္ကပံုုက စုု တင္ထားတဲ့ပံုုပါ။ အုုိင္အိုုရာ ကဆစ္သီးလုုိ ့ထင္ထားခဲ့တဲ့အသီးေလးေတြကလည္း ဖရဲသီး လိုုလိုု ကင္းပုုံသီးလိုုလိုုဆုုိေတာ့ စုုအသီးေလာက္မရင္ ့ေသးပဲ ႏုုေသးတာလိုု ့ထင္ခဲ့တာလည္းပါတယ္။ ကုုိယ္ ခုု စုုတင္ထားတဲ့ပံုုကိုုေသေသခ်ာခ်ာျပန္ၾကည့္ေတာ့ သိပ္မတူဘူးဆုုိတာသိလာတယ္။ 
ကုုိယ့္စီလာဖတ္တဲ့ ႏွင္းယုု လည္းကုုိယ့္ပံုုကုုိ  ၾကည့္ျပီးကဆစ္သီးအျဖစ္နဲ ့ေထာင္းစားတာေကာင္းတယ္တဲ့။(ႏွင္းယုု..ေရ ကဆစ္သီးမဟုုတ္ဖူးထင္တယ္။ မေသခ်ာဘူး။ ကဆစ္သီးလိုု ့မမွတ္နဲ ့ေတာ့ေနာ္။)
ကုုိယ္မေသခ်ာတဲ့အတြက္ တင္ထားတဲ့ ပိုု ့စ္အေဟာင္းမွာ ကဆစ္သီးလိုု ့တင္ထားတာေတြ ကိုုကဆစ္သီးလိုု ့ထင္ခဲ့တဲ ့အသီးလိုု ့ျပန္ျပင္ပါမယ္။ အဲဒါကဆစ္သီးဆုုိတာမေသခ်ာလိုု ့ပါ။ တျခားသူေတြကိုု ကုုိယ့္စီကေန အမွား(သုုိ ့)မေသမခ်ာ မသိသြားေစခ်င္လိုု ့ပါ။ မေသခ်ာတဲ့အတြက္ေတာင္းပန္ပါတယ္။

ငယ္ငယ္တုုန္းကေညာင္ပင္တေစၦကစားေတာ့..ဆုုိသလိုုဆုုိလိုုက္ခ်င္ရဲ  ့။
..... ေညာင္ပင္တေစၦ ေ၀ေလေလ
နင္ဘယ္ကုုိင္းမွာေန..ငါေညာင္ကုုိင္းမွာေန
နင္ဘာေရေသာက္..ငါေညာင္ေရေသာက္ဆုုိသလိုုမ်ဳိး..
နင္ဘာသီးလဲ..လိုု ့ေမးလုုိ္က္ခ်င္.....


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuVmWWrXZVINMDtnk5pnqXnbonNKsRqk29OnM5hHTe0hvSRadEXIw7YvPSWKbQVU7jvTI4eFEFM0qpUFPoT-mAP7qJ7-41w2CWWEufZmpxQepvBMyXhWl4lvJLmmPvk6s4gAekdGtIVJxA/s1600/IMG_0060.JPG

 (Source: http://teeterboard15.rssing.com/chan-8893854/all_p2.html )

ထာ၀စဥ္ေက်းဇူးတင္လ်ွက္...
ခင္မင္ေလးစားေသာ..
အိုုင္အိုုရာ

(စုု ေရ..စုု ပံုုေလးေတြစုု ရဲ  ့လင့္နဲ ့တဲြတင္ထားပါတယ္။ ကြန္မန္ ့ေရးမရလိုု ့ၾကိဳတင္ခြင့္ျပဳခ်က္မေတာင္းခဲ့ႏုုိင္တာခြင့္လႊတ္ပါေနာ္။)


16 comments:

  1. မအိုင္အိုရာ...
    က်ေနာ္တို႔ရြာဘက္မွာေတြ႔ရအမ်ားဆံုးကဆစ္သီးကေတာ့ေအာက္ဆံုးပံုထဲကအသီးေတြပဲဗ်...
    တခ်ဳိ႕အသီးကနည္းနည္းခါးတဲ႔အရသာရွိတယ္..တခ်ဳိ႕ကေတာ့ခ်ဳိတယ္...လယ္ထဲမွာေပါက္တဲ႔အရိုင္းသီးေတြမို႔
    အေစ့ကေတာ့ေတာ္ေတာ္မ်ားတယ္..ေထာင္းစားရင္အသားထက္အေစ့ကိုပဲေတြ႔ရတာမ်ားတယ္...
    အခြံခြာေလးစိတ္စိတ္ျပီးခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔မပ်စ္မက်ဲေလးခ်က္စားလုိ႔လည္းေကာင္းတယ္ဗ်...
    အခ်ဳိအခါးခြဲတာကေတာ့အညွာဘက္ကေနဓားနဲ႔လွီးျပီးထြက္လာတဲ႔အရည္ကိုလွ်ာနဲ႔တုိ႔ၾကည့္ရင္သိႏိုင္တယ္
    ေနာက္ျပီးကဆစ္သီးကိုပဲအူနီသီဆိုျပီးရွိေသးတယ္...သူကအစိမ္းစားလုိ႔ေကာင္းတယ္...မွည့္ခါနီးရင္းအရသာက
    ပိုျပီးခ်ဳိတယ္...ငယ္ငယ္ကေတာ့ႏြားေက်ာင္းရင္းပ်င္းရင္ကဆစ္အူနီသီးကိုလိုက္ရွာျပီးစားဖူးတယ္...
    ကဆစ္သီးထက္အလံုးၾကီးျပီးအသားပိုပါတဲ႔ကဆစ္မသီးဆုိတာလည္းရွိေသးတယ္ဗ်...အဲ႔ဒီအသီးကေတာ့မွည့္မွ
    အသားကိုပဲစားတာ။အညာမွာေတာ့သိပ္မေပါဘူး...ဗူးတုိ႔ဖရံုတုိ႔လိုေျပာင္းဖူးခင္းထဲမွာစိုက္ရတာ..
    က်ေနာ္တုိ႔ရြာဘက္မွာေတာ့ကဆစ္မသီးလု႔ိေခၚၾကတယ္...ေထာင္းစားလို႔ရတဲ႔ကဆစ္သီးကလယ္ေတြထဲမွာ
    အေလ့က်ေပါက္တာ...။

    မအိုင္အိုရာ၀ယ္လာတဲ့အသီးက...ကင္းပံုသီးနဲ႔ဆင္တယ္...ကင္းပံုေတာ့မဟုတ္ဘူး..။
    အညာမွာေတာ့ဘံုကလံုသီးဆုိျပီးေခၚၾကတယ္..သူကလည္းအခ်ဳိအခါးႏွစ္မ်ဳိးရွိတယ္...
    အခ်ဳိသီးကိုပဲေထာင္းစားတာ၊ခ်က္စားတာမ်ားတယ္။မအိုင္အိုရာ၀ယ္လာတဲ႔အသီးက်ေနာ္ရြာမွာျမင္ဖူးတဲ႔ဘံုကလံုသီး
    လိုမ်ဳိးအသီးနဲ႔ေတာ္ေတာ္ဆင္တယ္။ဒါေပမဲ႔ဘံုကလံုသီးကအျဖဴစဥ္းၾကားေလးေတြပိုမ်ားတယ္...။
    ဘံုကလံုသီးဆုိတာကရြာမွာေခၚတဲ႔အေခၚအေ၀ၚကိုေျပာတာပါ...တျခားနာမည္လည္းရွိမယ္ထင္တယ္။
    ဒါကက်ေနာ္သိတဲ႔ကဆစ္သီးနဲ႔ဘံုကလံုသီးအေၾကာင္းေလးေျပာျပတာပါေနာ္...။
    မအိုင္အိုရာ၀ယ္ခဲ႔တဲ႔အသီးကဘံုကလံုသီးရဲအႏြယ္ေတာ္ျဖစ္မယ္ထင္တယ္...က်ေနာ္ထင္တာေျပာတာ..:):)

    ReplyDelete

  2. ကင္းပံုသီးထင္တာပဲ အမ၀ယ္လာတာ :)
    က်မလည္း အိႏိၵယန္းဆိုင္က ခဏခဏ၀ယ္စားျဖစ္တယ္

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေဘဘီ..
      ကုုိယ္ကင္းပံုုသီးေတာ့သိတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာကတည္းကစားဖူးလိုု ့ေလ။
      ျပီးေတာ့အဲဒီေန ့က ကင္းပံုုသီးလည္းအတူတူ၀ယ္လာေသးတယ္။ ကင္းပံုုသီးကသူ ့ထက္ေသးတယ္။ အဲဒီမ်ဳိးႏြယ္ေတြထဲကေတာ့ျဖစ္မယ္။ း)
      လာလည္လိုု ့ရယ္ ကြန္မန္ ့ေပးလိုု ့ရယ္ ေက်းဇူးေနာ္။ း)

      Delete
  3. ေရႊညာသားေလး...
    အရမ္းေက်းဇူးတင္တယ္ေနာ္။ ေတာ္ေတာ္ေလးသိလုုိက္ရလုုိ ့။ ဒါေၾကာင့္ေရႊညာသားေလးေတာ့သိမွာလိုု ့ထင္ထားတာ။
    ေနာက္ထပ္အဆူးေလးေတြနဲ ့အသီး၀ယ္ထားတာရွိေသးတယ္။ တင္တဲ့အခါက်နံမည္သိရင္ေျပာျပေပးအုုန္းေနာ္။
    ဒီတခါအိမ္ျပန္ရင္ အဲလိုုလူသိနည္းတဲ့အသီးအရြက္ေလးေတြဓါတ္ပံုုရုုိက္လာျပီးတင္ေပးႏုုိင္ရင္သိပ္ေကာင္းမွာဘဲ။ း))
    ဘုုံကလံုုသီးဆုုိတာ ဘံုုလံုုသီးလိုုမ်ဳိးလား။ ကင္းပံုုသီးေလာက္အရြယ္ဘဲလား။

    ReplyDelete
  4. ကိုယ္တို႔ေတာ့သိပ္ၿပီးအေခၚအေဝၚဆင္းရဲတယ္..
    မသိတာမ်ားတယ္၊
    ငါးနံမည္ပန္းနံမည္ေတြဆိုရင္၊
    မေခၚတတ္တာအမ်ားႀကီး၊
    ဒီလိုဘေလာက္ေလးေတြလိုက္ဖတ္မွသိလာရတယ္..။
    ခပ္ဆန္းဆန္းေတြခ်က္ရင္လည္း၊
    လက္တို႔ပါအုံး..မအိုင္အိုရာေရ႔...

    ReplyDelete
  5. စိတ္ခ်မီးမီးေရ..
    ကုုိယ္ခုုေလာေလာဆယ္ဖရုုိဇန္ းအသီးတထုုတ္၀ယ္ထားတာရွိတယ္။ ျမန္မာလုုိဘယ္လိုုေခၚလည္းမသိဘူးရယ္။
    အဲဒါခ်က္ရင္တင္မယ္ေလေနာ္။
    အဲဒီေနာက္ထပ္ဖရဲသီးလုုိလိုု ကဆစ္သီးလိုုလိုု ၀ါတာတာနဲ ့အစိမ္းေျပာက္ေတြပါတဲ့အသီးကုုိေတြ ့ေနတာ။ စမ္းသပ္မလိုု ့ဟာျပီးခဲ့တဲ့အပါတ္က လမ္းေတြပိတ္ေနတာနဲ ့ခ်စ္ခ်စ္ကျမန္ျမန္ျပန္ခ်င္ေနတာနဲ ့ဘာမွစံုုေအာင္မ၀ယ္ခဲ့ရဘူးေလ။
    လာမည္ၾကာမည္ေမွ်ာ္...း)

    ReplyDelete
  6. ကဆစ္သီး ဋီကာဖတ္လိုက္ရတာ ေတာ္ေတာ္ေလးကို ျပည့္ျပည့္စံုစံု သိလိုက္ရၿပီ…၊ း)
    ေက်းဇူးပါ မအိုင္အိုရာ…။

    ReplyDelete
    Replies
    1. ကိုုညီလင္းသစ္..
      ဟုုတ္ပါ့..က်မေခါင္းစဥ္ေတာင္ ကဆစ္သီးဋီကာလိုု ့တပ္မလိုု ့သိပ္ၾကီးက်ယ္သလိုုျဖစ္သြားမလားလိုု ့...း)
      မေက်နပ္ေသးဘူး။ ရွာပံုုေတာ္ဖြင့္ဦးမယ္အခြင့္သင့္တုုိင္း။

      Delete
  7. ကဆစ္သီးက ကင္းပံုသီးနဲ႔ဆင္တယ္ေနာ္... တီတင့္ေတာ့ ဒီအသက္အရြယ္ေရာက္မွ
    ကဆစ္သီးဋီကာ ဖတ္ဖူးသြားၿပီ.. ေက်းဇူးပါ Iora ေရ... :)

    ေမတၱာျဖင့္
    တီတင့္

    ReplyDelete
  8. တီတင့္ေရ..
    တကယ္ေတာ့အုုိင္အိုုရာတုုိ ့ကျမန္မာျပည္မွာသိပ္အေလးမထားခဲ့တာလည္းပါတယ္။ အစားအေသာက္ဆုုိစားလုုိက္တာဘဲ။ မွတ္မွတ္သားသားမရွိဘူး ပံုုမွန္စားေလ့ရွိတာကလဲြရင္။
    အခြင့္သင့္တုုိင္းမ်က္စိဖြင့္နားစြင့္ေသခ်ာရွာဦးမယ္တီတင့္ေရ။

    ReplyDelete
  9. ဟန္ၾကည္March 2, 2014 at 9:53 PM

    အညာသားမို႔လားေတာ့ မသိဘူးဗ်ဳိ႕...ကဆစ္သီးဆိုတာကို ၾကားလည္းမၾကားခဲ့ဖူး ျမင္လည္းမျမင္ခဲ့ဖူးတာေတာ့ ေသခ်ာသဗ်... း)

    ReplyDelete
  10. ခုထိ ကဆစ္သီး မစားဘူးဖူးေသးပါ စားေတာင္စားခ်င္လာျပီ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဂ်က္ေရ..
      ကုုိယ္လည္းကဆစ္သီးလိုု ့ထင္တဲ့အသီးကိုုစားတာေတာင္ေကာင္းေတာ့
      ကဆစ္သီးအစစ္ကိုုသိပ္ကုုိစားၾကည့္ခ်င္တာဘဲ။ ၾကိဳက္မွာလည္းေသခ်ာတယ္။
      ဘာလိုု ့ဆုုိ ကုုိယ္က အေထာင္းတုုိ ့ငပိခ်က္တုုိ ့ၾကိဳက္ေတာ့ေလ။

      Delete
  11. ဗ်ဳိး ဆရာဟန္...
    ရန္ကုုန္သူမုုိ ့လားမသိ..ကဆစ္သီးကုုိလံုုး၀မျမင္ဖူးဘူး...ၾကားဖူးသလိုုလိုုေတာ့ရွိရဲ ့။ ဒါေပမဲ့ ေရႊညာသားေလးတုုိ ့အညာမွာလယ္ကြင္းထဲမွာခူးရတယ္ဆုုိေတာ့အညာစာေတာ့ျဖစ္မယ္။ ဆရာဟန္ကအညာဘယ္အရပ္လည္းေတာ့မသိ။

    မေရႊဇင္ဦးတင္ေပးထားတဲ့ "လယ္တြင္းသား ေစာခ်စ္ ၏ ငယ္ဘဝ (၁၅)" မွာေက်ာက္ဆည္ခရုုိင္ဖက္မွာေနတဲ့ငယ္စဥ္ဘ၀မွာ ၀ါတြင္းဆုုိရင္ႏွမ္းခင္းေတြမွာကဆစ္သီးေကာက္ထြက္ၾကတယ္လိုု ့လည္းဖတ္ရေတာ့အဲဒီေက်ာက္ဆည္ဖက္မွာရလိမ့္မယ္။ စုုက မႏၱေလးမွာ၀ယ္စားတာတဲ့။ ဆရာဟန္ေျပာတာနဲ ့က်မေတာ့ အညာ ဆုုိတာဘယ္ေနရာေတြလည္းဆုုိတာအတိအက်သိခ်င္လာျပန္ျပီ။ အဟီး..း)

    ReplyDelete
  12. ကဆစ္သီး သတင္းစာရွင္းလင္းပြဲေပါ့ ဟီး

    ReplyDelete
  13. အဟက္...နံမည္ၾကီးကနားေထာင္မေကာင္းလိုုက္တာေနာ္...ျမတ္ၾကည္ေလးရယ္။ း)
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete

မွတ္ခ်က္ေလးေတြကိုုရင္းႏွီးခင္မင္စြာေပးႏုုိင္ပါတယ္ရွင္။ ေက်းဇူးတင္လွ်က္ပါ။